Matthijs Maris

6 oktober 2017 t/m 7 januari 2018

Sprookjesachtige figuren, wonderlijke landschappen en mysterieuze scènes kenmerken het werk van de 19de-eeuwse kunstenaar Matthijs Maris (1839-1917). Het Rijksmuseum presenteert voor het eerst sinds ruim 40 jaar een grote overzichtstentoonstelling van deze romantische bohemien.

Als middelste van de kunstenaarsbroers Maris werkte Matthijs grotendeels in Parijs en Londen. Zijn excentrieke levensstijl en zijn eigenzinnige schilderijen vormden een grote inspiratie voor jonge kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh. Hoewel zijn werk internationaal geliefd was en zijn schilderijen zelfs een recordbedrag opbrachten in de handel, leidde hij uiteindelijk een kluizenaarsleven in zijn atelier.

De tentoonstelling Matthijs Maris omvat 75 schilderijen, tekeningen en etsen. Omdat The Burrell Collection in Glasgow bij hoge uitzondering een belangrijke selectie werken van Maris uitleent, kan voor het eerst een compleet beeld van zijn oeuvre worden getoond.

Matthijs Maris

maris Matthijs Maris, Vrouwenhoofd, 1894/98-1906. Museum Boijmans Van BeuningenIn 1874 schilderde Matthijs Maris (1839-1917) in Parijs De Vlinders, een kleurig schilderij van een meisje, liggend op haar rug in het gras omgeven door vlinders. Het schilderij werd als zijn meesterwerk beschouwd en bracht een recordbedrag op. Bij Maris’ overlijden, in 1917 in Londen, stond Vanished Illusions op de schildersezel, een mysterieuze voorstelling van een vrouw, voor overliggend – bijna gevallen - op de trappen van een altaar. Het is geschilderd in vele verflagen grijs en oker, waardoor de vrouw slechts langzaam voor ons oog opdoemt. Wie was deze kunstenaar en wat was er in de tussentijd met hem gebeurd? De tentoonstelling Matthijs Maris vertelt het verhaal van deze zonderling die in zijn tijd wereldberoemd was en een absolute cultstatus genoot, maar die zelf eenzaam en vrijwel teruggetrokken eindigde in zijn Londense atelier. Hij was de middelste van de gebroeders Maris (Jacob en Willem), beroemde schilders van de Haagse School en trok zijn eigen pad, zowel met zijn themakeuze als zijn experimentele techniek. Aan het einde van de 19de eeuw werd hij zeer bewonderd door de jonge generatie Tachtigers, die als pelgrims hem opzochten in zijn kleine atelier in Londen. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Matthijs Maris stierf.

The Burrell Collection in Glasgow

Het Rijksmuseum kan door unieke bruiklenen uit The Burrell Collection in Glasgow voor het allereerst een breed en zo compleet mogelijk overzicht geven van Matthijs Maris. The Burrell Collection dankt haar collectie aan Sir William Burrell (1861 - 1951), een scheepsmagnaat die onder meer het werk van Maris verzamelde. Na zijn dood liet hij zijn hele collectie na aan de stad Glasgow onder voorwaarde dat deze nooit de zee over zou steken. Het museum is nu vanwege een grote renovatie tot 2020 gesloten waardoor het Schotse Parlement bij hoge uitzondering toestemming heeft gegeven om een selectie werken van Maris uit deze unieke collectie in het Rijksmuseum te tonen.
goat Getting Acquainted (The Little Goat) Matthijs Maris (1839-1917), c. 1865-1866 Gemeentemuseum Den Haag. purchased with the support of the Vereniging Rembrandt

Publicaties

Bij de tentoonstelling verschijnen twee publicaties: Matthijs Maris en Maris at Work.

Matthijs Maris is een uitgebreide monografie geschreven door Richard Bionda. Bionda is de Matthijs Maris-kenner bij uitstek, en baseert zijn biografie en de analyse van het werk onder meer op de uitgebreide correspondentie die de kunstenaar achterliet, en talloze kritieken en publicaties uit de tijd zelf.

Matthijs Maris; Nederlandse en Engelse editie; ca. 304 pagina’s; ISBN NL editie: 978-94-6208-380-6; ISBN ENG editie: 978-94-6208-381-3; Verkoopprijs €40

Tegelijkertijd worden de resultaten van onderzoek naar zijn schildertechniek, speciaal uitgevoerd voor de tentoonstelling, gepubliceerd in Maris at Work. Onderzoekers van het Rijksmuseum analyseerden 16 schilderijen en een pastel en probeerden de geheimen van de versluierende werkwijze van Maris te achterhalen. De resultaten worden ook gepresenteerd tijdens een symposium op 14 december 2017. Het technisch onderzoek is volledig ondersteund door de Stichting Victor Heiloo/Rijksmuseum Fonds.

Maris at Work; Verschijnt in het Engels; ca. 112 pagina’s; ISBN: 978-94-6208-382-0; Verkoopprijs €30

Gratis exemplaar van kunstmagazine MUZE

MUZE is het kunstmagazine van AVROTROS. Iedere editie staat vol informatie over interessante tentoonstellingen, voorstellingen en klassieke concerten. Samen met unieke kijkjes achter de schermen, biedt dit magazine je een uitgebreid overzicht van het kunst- en cultuuraanbod in ons land. In deze editie extra aandacht voor de Maris tentoonstelling. Vraag het gratis magazine MUZE aan.

Mini-documentaire

MuseumTV maakte in opdracht van het Rijksmuseum een mini-documentaire over de tentoonstelling Matthijs Maris. Bekijk de documentaire

Evenementen

Instaprondleiding
Elke zondag (van 7 oktober 2017 t/m 7 januari 2018), 14-15 uur
€5 pp (excl. museumticket)
Ook te boeken als groepsrondleiding: €75 per groep van max. 15 pax

Verfdemonstraties
Elke zaterdag en zondag (van 7 oktober 2017 t/m 7 januari 2018), 12-16 uur
NED en ENG gecombineerd
Gratis, inloop, start elk half uur

Rijkslezing
Zondag 5 november 2017, 14-15 uur
Sprekers: Suzanne Veldink en Erma Hermens
€10 pp (excl. museumticket)

De tentoonstelling Matthijs Maris wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Victor Heiloo/Rijksmuseum Fonds, Fonds 21, J.A.J. en M.A. Risseeuw Fonds/Rijksmuseum Fonds, Stichting Gifted Art en een gift uit een nalatenschap.