14 kunstenaars van Lang Leve Rembrandt

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. Uiteindelijk opende 693 kunstenaars hun eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum: Lang Leve Rembrandt. 693 kunstenaars met 693 verhalen waarvan er 14 hier worden uitgelicht.

1. Mijn Rembrandt

Bernard Jolink

1 Zowel Rembrandt als Jeffrey Herlings (wereldkampioen motocross) zijn mijn allergrootste helden, vandaar dat ik ze in één kunstwerk verenigd heb.

Mijn naam is Bernard Jolink (6-9-1946). Academie voor Kunst en Industrie te Enschede (1964-1968). Met lof geslaagd. Van1975-2015 was ik zanger van een rockgroep. Meer dan veertig albums uitgegeven waarvan ik de hoezen heb ontworpen, plus posters, decordoeken enz.

13. In the studio of Rembrandt

Anatoly Shumkin

13 Rembrandt is my idol and my landmark in the art world. I was inspired by his painting while studying at the Academy, I devoted my diploma to the plot of Rembrandt’s life and received an award from the commission for the idea, composition and technique of execution. After graduation, I wrote two more versions of the plot of my thesis. This is Rembrandt’s complex relationship with customers, his tragic story, when at the end of his life he remained poor to no one needed when he wanted to create his art, but the reality put him in a rigid framework. He retained himself and his view on art, creativity, and even the troubles of fate could not break it.

Anatoly Shumkin was born in Chimkent (Kazakhstan) in 1984. Since 2003 he has been living in St. Petersburg, Russia. In 2012 he graduated from the Russian Academy of Arts. The painting for his diploma "Rembrandt in the studio", was awarded a distinction from the Academy's Commission. Having received invaluable experience in Classical painting at the Academy, Anatoly has gone on to combine his training in Russian realism at the Academy with the Western European tradition of fine art. Now Anatoly is working on modern trends in art, combining classical and experimental approach.

177. Rembrandt

Diederick Kraaijeveld

177 Ik maak assemblages van sloophout, dat ik over de hele wereld zoek en vind op vuilnisbelten, langs stranden en in bouwcontainers. Het bij voorkeur ooit geschilderde hout kan eeuwenoud zijn (vloerdelen uit een Amsterdams grachtenpand), maar ook een recent gifgroen keukenkastdeurtje kan ik gebruiken. Iedere plank vindt zijn weg in mijn enorme werkplaats in een oude loods, waar zich een 'bibliotheek' aan kleuren bevindt. Zoals een schilder zijn palet samenstelt, zo trek ik de kleuren uit mijn voorraad van 100.000 kilo gebruikt hout.

Voor mijn portret van Rembrandt heb ik voor een deel oude planken gebruikt die ik de afgelopen jaren in bouwcontainers langs de Amsterdamse grachten heb gevonden. Ik heb geen plankje van het Rembrandthuis gesloopt, dat leek me niet zo handig. Maar de connectie van oude statige Amsterdamse panden en Rembrandt zit duidelijk in dit portret. Zoals Rembrandt zijn penseelstreken zet, zo heb ik zijn penseelstreken gezaagd uit oude planken, waar het eeuwenoude patina duidelijk op zit. Doordat sommige planken verschillende verflagen hebben, én omdat sommige planken dikker zijn dan andere, zit er in dit werk veel diepte en reliëf. Ik kan geen kleuren mengen, maar ik denk wel de sfeer en ambacht van Rembrandt te hebben getroffen.

186. Rembrickdt

Paul Toxopeus

186 Dit kunstwerk is een vertaling van één van de beroemdste zelfportretten van Rembrandt naar een LEGO-mozaiek. Net als in menig werk van Rembrandt bevat het werk een groot contrast tussen licht en donker. Daarnaast is er gebruik gemaakt van meer en minder gedetailleerde mozaïek-technieken, waardoor de aandacht naar de details getrokken wordt.
323. Titus

Johanna Braam, 1954

323 Vooral hoe Rembrandt met licht wist te spelen fascineert mij, daar kan ik heel stil van worden! Het portret van Titus bewonder ik om zijn soberheid, alleen een figuur in een habijt, maar met een prachtig oplichtend gezicht. Dit portret van de hand van Rembrandt is mijn inspiratiebron. Ik werk niet met verf en kwast maar met lagen textiel verwerkt op de naaimachine. Ik las een artikel over deze techniek in een tijdschrift. Het was van een Deense kunstenares, Dorte Jensen, die deze techniek heeft beschreven in haar boek, "Sy Portrætter". Met dit boek als naslagwerk ben ik vorig jaar begonnen aan mijn eerste portret, Titus is mijn 10e werk. Ik heb wit-tinten gebruikt om de lichtval op het gezicht weer te geven. Om het geheel iets meer kleur te geven heb ik voor zijn habijt oker/oranje tinten gebruikt. Ik speel met kleuren en verzamel allemaal tinten stof om, net als Rembrandt, realistische portretten neer te zetten.Ik vind het heerlijk om in alle stilte in mijn naaiatelier aan het werk te zijn, mijn gedachten de vrije loop te laten gaan over de dingen van het leven. Zou Rembrandt ook die intense rust hebben gekend als hij aan het werk was?

334. Oude Man

Anca Blok

334 Een oude man, getekend door het verleden. De rimpels en oneffenheden vertellen zijn verhaal. Zijn blik treurig, door je heen kijkend, wat gaat er in hem om? De oude man, geïnspireerd op de geschilderde portretten en etsen van Rembrandt. In dit levensgrote portret vervaardigd met houtskool komt het schetsmatige van Rembrandt zijn etsen en zijn verfijnde schilderwerk samen. De combinatie van houtskool op katoen zorgt voor een verassend beeld wat past bij het experiment van Rembrandt. Daarnaast was de lichtval van Rembrandt een grote inspiratie. Zo zorgt het gebruik van clair-obscur voor het echte ‘Rembrandt - gevoel’. De grijze verwilderde haren worden geaccentueerd door sterke contrasten wat er voor zorgt dat de haren levensecht lijken.

354. Juno, the essence in dots

Raquel Maria Botteon Martins, 13 jaar Brazilië

354 This artwork is my version of one of the most inspiring works of Rembrandt, in my opinion: Juno (1662-1665). All the painting was made with small dots, and when you look it together you can see the overall picture. I used acrylic paint, and the canvas is already framed. I dedicated a month and a half for this painting, and I did my best in that. I hope you enjoy my artwork, and I’d like to thank you for the opportunity to participate on an amazing project like that!

My name is Raquel Maria, I am Brazilian and I am 13 years old. I decided to take part on the Long Live Rembrandt exhibition, because I always loved making artworks like paintings, drawings and sculptures. But my real passion is the canvas and the brushes and, because of that, it would be really my dream to see one of my paintings in the Rijksmuseum!

380. A Bubbly Rembrandt

Naomi Donkers

380 Toen ik hoorde van de wedstrijd was ik meteen enthousiast. Ik wilde het wel op een moderne manier doen, dus vandaar dat ik gebruik heb gemaakt van bubbelplastic. Het is dus een abstracte weergave van het schilderij geworden. Het was een enorme uitdaging maar heel leuk om te doen.

418. Toren Ransdorp

Groep 5 basisschool De Weidevogel

418 Rembrandt tekende ooit de toren van Ransdorp. Omdat daar Geertje Dircks woonde. De kinderen van groep 5 (8- en 9-jarigen) van basisschool De Weidevogel in Ransdorp deden daarom een Rembrandt-project met Juf Op Straat en kunstenares Barbara Wichers Hoeth. Nadat de kinderen het verhaal over Rembrandt en Geertje hadden gehoord, gingen ze op zoek naar de plek waar Rembrandt de toren getekend heeft. Zij denken dat hij op het bruggetje naast de toren heeft gezeten. Op die plek tekenden zij de toren. Met deze tekeningen vertrokken ze een week later naar het Rembrandthuis. Na de rondleiding maakten ze in het atelier van het Rembrandthuis een ets van hun tekening. De etsen van de kinderen zijn allemaal prachtig geworden. Maar als serie is het zeker ook heel bijzonder. Waar ze zelf heel trots op zijn is dat ze net als Rembrandt met licht hebben gewerkt in hun tekening. De etsen kunnen naar goeddunken van het Rijksmuseum worden ingelijst. De kinderen hebben zelf ook lijsten, in Rembrandt stijl, geschilderd. In overleg kunnen deze ook gebruikt worden.

425. De Schelp

Nike Rijsterborgh

425 Het werk is geïnspireerd op De Schelp (Conus marmoreus) van Rembrandt. Wat ik fascinerend blijf vinden is dat Rembrandt met zo weinig middelen zo een sterk beeld neerzet. Het enige wat hij in De Schelp heeft gebruikt is zwart, wit en kleine streepjes. Daarmee weet hij ruimtelijkheid, licht en schaduw te suggereren. Mijn doel was om ook ruimtelijkheid, licht en schaduw te suggereren door één ander ingrediënt te gebruiken. Ik heb de schelp gemaakt met behulp van zwart, wit en blokjes in plaats van streepjes.

481. Nachtwacht

Roelie Pieterse, 63 jaar

481 Mijn liefde voor het werk van Rembrandt van Rijn begon tijdens de museumlessen op de lagere school in Amsterdam-Noord. Zeker 6x bezocht ik met mijn klasgenoten het Rijksmuseum. Deze lessen waren voor mij een feest, met name door de docent die zo prachtig kon vertellen. Tijdens 1 van deze lessen mochten we De Nachtwacht bewonderen. Dit schilderij maakte een enorme indruk op mij. Jaren later vond ik tijdens een zomervakantie, wandelend over een oude ambachtenmarkt in Barneveld het borduurstramien van De Nachtwacht. Ik was meteen “verkocht”. Dit moest ik maken ook al was het een gigantisch karwei.

Het stramien was geen simpel telpatroon en bij het borduren moest ik regelmatig “schilderen” met kruissteken. Na 3 jaar was het klaar! Dagelijks eten wij de avondmaaltijd onder het toeziend oog van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh. Samen met mijn gezin geniet ik nog elke dag van mijn Nachtwacht. Wat zou het geweldig zijn als mijn Nachtwacht deze zomer bij u in het Rijksmuseum hangt. Deze terugkeer naar de oorsprong, zou de cirkel rond maken. Een hommage aan het kunstonderwijs van die geweldige docent. Ik bied u daarom mijn geborduurde Nachtwacht aan voor de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Ik ben Roelie Pieterse de Jong. Ik ben 63 jaar en ben getrouwd. Mijn grootste hobby is handwerken waaronder borduren. De Nachtwacht borduren was een gigantisch borduurwerk. Er zijn 66.650 kruissteekjes op geborduurd in 12 kleuren. Vele strengetjes borduurzijde zijn hierin verwerkt.

502. De Nachtwacht

door kleuters

502 Voor een geschiedenisles heb ik met kleuters de Nachtwacht nageschilderd. Voorafgaand heb ik een verhaal verteld wat aansloot bij de activiteit. Ik vertelde over het schilderij en dat wij deze samen gingen naschilderen. De kinderen mochten zichzelf naschilderen op het grote vel papier. Zelfs de juffen staan erop!

535. Meisje van de Nachtwacht

Eline Klein

535 Mijn naam is Eline Klein en ik ben 12 jaar oud. Ik zit in de brugklas van de RSG in Enkhuizen en volg de kunst en cultuur stroom. Ik doe mee aan de “Lang leve Rembrandt” wedstrijd omdat ik erg houd van de schilderijen van Rembrandt. Zijn oog voor details en zijn gebruik van licht en donker vind ik erg mooi om te zien.

Ik heb het “meisje van de nachtwacht” geschilderd, omdat ik tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum lang voor de Nachtwacht heb gestaan en steeds moest ik weer naar haar kijken. Ze valt erg op en ze raakte mij van binnen. Ik heb haar eerst met potlood getekend. Daarna heb ik pigmenten (van verfmolen De Kat) in een vijzel gemengd met Arabische gom, zodat er verf ontstond. Hierna heb ik haar ingeschilderd. In het Rembrandthuis heb ik gezien dat Rembrandt dit zelf ook op deze manier deed. Het meisje van de Nachtwacht heb ik geschilderd naar mijn beleving. Hoe zou ik haar graag zien? Ik heb details uit de Nachtwacht gebruikt en daar mijn eigen “touche” aan gegeven.

Maten kunstwerk: 30x40 cm Materialen: diverse pigmenten, Arabische gom, linnendoek grondering met gesso

567. Dames en Heren

Marius van Dokkum

567 Dames en Heren is geïnspireerd op een werk van Rembrandt. Al ga je het pas zien als je het door hebt, om Cruyff te citeren. Zowel in compositie als in lichtval is de Nachtwacht de inspiratiebron. Schutters hebben echter plaatsgemaakt voor 21ste-eeuwse reizigers. En zoals Rembrandt een treffend beeld schetste van zijn tijd, zo doet Van Dokkum dat van de onze. Met milde spot houdt hij ons een spiegel voor: verdiept in onze mobieltjes sluiten we ons af voor elkaar. Inmiddels werkt Marius van Dokkum op de atelierzolder van zijn eigen museum in Harderwijk en onder toeziend oog van het museumpubliek, aan een grotere versie van deze voorstelling. Nog steeds met de Nachtwacht als uitgangspunt, maar op-en-top actueel. Want nu de NS op de stations genderneutraal omroept, luidt de titel van het nieuwste schilderij niet Dames en Heren, maar Beste Reizigers.