Kant

24 juni 2017 t/m 22 juli 2018
Special Collections

Een bijzondere selectie uit de kantcollectie van het Rijksmuseum is nu te zien in de kostuumvitrine van de special collections.

kant2 Kraag van linnen en kloskant, ca. 1630-40Kant is dankzij beroemheden als Lady Gaga, Beyoncé en Koningin Máxima weer helemaal in. Kant is een luxeproduct bij uitstek. De kantwerker creëert met klossen of met naald en draad ragfijne patronen waarin wordt gespeeld met een open of juist heel dichte structuur. De enorme vaardigheid die hiervoor nodig is, het arbeidsintensieve proces en de hoge kwaliteit van de linnen draad maken het een kostbaar product.

Elegantie en verfijning

Kant was vanaf het begin van de 16de eeuw, toen het ontstond, tot ver in de 20ste eeuw populair als decoratie op kleding en in het interieur. Ook hedendaagse ontwerpers gebruiken graag weer kant of kantmotieven. De kantpatronen veranderden voortdurend, maar elegantie en verfijning zijn een constante factor.

kant1 Strook naaldkant met vogels die druiven eten, ca. 1600-20Het Rijksmuseum heeft de grootste kantcollectie van Nederland. Het gaat om ruim 3.500 stukken daterend van de late zestiende tot de vroege twintigste eeuw. Een belangrijke onderdeel van de collectie zijn de stukken van koningin Wilhelmina, die een grote liefde koesterde voor kant en een prachtige collectie heeft opgebouwd.

Rijksstudio

Dankzij een omvangrijk registratie- en fotografieproject, gefinancierd door het Sara Geertruida Aaldersfonds, zijn alle stukken van de kantcollectie binnenkort allemaal raadpleegbaar in Rijksstudio. Deze presentatie van een selectie van topstukken in de Special Collections markeert de voltooiing van het registratieproject.