Het Rijksmuseum Junior Fellowship is een jaarlijkse profielwerkstukprijs voor talentvolle vwo-leerlingen.

Profielwerkstukprijs

foto2 Foto Bibi VethZit jij op het VWO en heb je een onderwerp gekozen voor je profielwerkstuk met een duidelijke link naar het Rijksmuseum? Stuur dan je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit voor welk vak je je profielwerkstuk schrijft, of welk profiel je hebt. Je zou kunnen denken aan kunst of geschiedenis, maar scheikunde of natuurkunde is ook mogelijk. De deadline voor inzenden voor het Rijksmuseum Junior Fellowship 2016 is 1 februari 2016.

Junior Fellowship 2015

Het Rijksmuseum Junior Fellowship 2015 is gewonnen door de Amsterdamse leerling Eden Brüninghaus. Zij beschreef in haar profielwerkstuk 'Rebels of the Renaissance' haar onderzoek naar vrouwelijke kunstenaars tijdens de Renaissance. De jury was verrast door de kwaliteit van de inzendingen. “Er zaten inzendingen bij van een niveau dat je eigenlijk niet van middelbare scholieren zou verwachten”, zei juryvoorzitter Ad van Liempt. Daarbij vielen het tijdschrift ‘Smakelijke Geschiedenis’ van Désirée Kroep en het werkstuk van de winnaar extra op. De andere genomineerden waren: Daphne Korsman, Thomas van Huissteden, Lara Roeven, Elyse de Waard, Phaedra Haringsma, Chatainya Cruden, Molly Witman, Loulou Oudshoorn, Mettina Bleker, Ilse Mulder, Demi van Deutekom, Emma Wissink en Marthe van der Velde.

Bekijk Edens profielwerkstuk 'Rebels of the Renaissance' (pdf)

Wat kun je winnen?

win Foto Bibi Veth Hoofdprijs: €1.500
Beloning voor de tien genomineerden: 5-daags traineeship in het Rijksmuseum.
Als jij één van de tien beste profielwerkstukken hebt geschreven, loop je vijf dagen mee in hét museum van Nederland. Tijdens het traineeship zie je hoe schilderijen worden gerestaureerd en spreek je met conservatoren. Omroep NTR geeft je een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En je stelt aan de hand van jouw profielwerkstuk een eigen rondleiding door het museum samen. Het filmpje hieronder geeft een idee van het traineeship.

Tips voor je profielwerkstuk

Omroep NTR en het Rijksmuseum delen graag hun expertise! Misschien wil je van je profielwerkstuk een film maken. De NTR maakte een handig stappenplan dat je kunt gebruiken: je vindt dit binnenkort op deze pagina. Je kunt je werkstuk natuurlijk ook schrijven. Maar hoe schrijf je een profielwerkstuk dat iedereen wil lezen? Gebruik deze schrijftips

De Jury

jury Foto Bibi Veth

De jury van het Rijksmuseum Junior Fellowship bestaat uit gerenommeerde experts uit verschillende vakgebieden. Dit waren de juryleden die in het schooljaar 2014-2015 de winnaar bepaalden (van links naar rechts):

  • Eric van der Donk (Geschiedenisleraar van het Jaar 2014)
  • Annemies Broekgaarden (hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum)
  • Lotte Jensen (universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Diederik Jekel (wetenschapsjournalist NTR)
  • Ad van Liempt (Juryvoorzitter, voormalig chef Geschiedenis van de NTR en bedenker van het televisieprogramma Andere Tijden)
  • Marie-Thérèse van de Kamp (projectleider expertisecentrum-kunsttheorie ILO, Universiteit van Amsterdam)
  • Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst Rijksmuseum)

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het Rijksmuseum Junior Fellowship? Meld je dan aan voor de speciale RJF-nieuwsbrief. Als je vragen hebt over de prijs kun je contact opnemen met onderwijs@rijksmuseum.nl.

Voorwaarden

Om mee te dingen naar de prijs, moet je werkstuk aan een aantal eisen voldoen.
Voorwaarden Rijksmuseum Junior Fellowship (pdf)

Omroep NTR is partner

Om het Rijksmuseum Junior Fellowship tot een succes te maken werkt het Rijksmuseum samen met de NTR. Omroep NTR wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en wil talentvolle leerlingen met belangstelling voor kunst en cultuur belonen.

logo

Het Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds