Rijksmuseum Junior Fellowship

Het Rijksmuseum Junior Fellowship is een jaarlijkse profielwerkstukprijs voor talentvolle vwo-leerlingen.

win2 Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel. Foto Paul Ridderhof

Winnaars 2016!

Op 18 maart 2016 wonnen Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel de hoofdprijs van het Rijksmuseum Junior Fellowship 2016. Staatssecretaris Sander Dekker overhandigde hen allebei een studiebeurs van €1.500,- Anouk en Jonas deden onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het Rijksmuseum in de negentiende eeuw. Juryvoorzitter Ad van Liempt zei over hun werkstuk: ‘Met de keuze van het Rijksmuseum als onderwerp waren Anouk en Jonas verzekerd van een kritische blik van de jury, maar zij blonken uit met een glashelder betoog en een videoproductie van een verrassend hoog niveau.’ Bekijk hier het winnende werkstuk Van kunstgalerij tot kunstkathedraal (pdf).

Profielwerkstukprijs

Zit jij op het vwo en heb je een onderwerp gekozen voor je profielwerkstuk met een duidelijke link naar het Rijksmuseum? Stuur dan je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit voor welk vak je je profielwerkstuk schrijft, of welk profiel je hebt. Je zou kunnen denken aan kunst of geschiedenis, maar scheikunde of natuurkunde is ook mogelijk.

De deadline voor inzenden voor het Rijksmuseum Junior Fellowship 2017 is 1 februari 2017. Meer informatie over inzenden volgt t.z.t. op deze webpagina.

kuipers Foto: Wim KluversJurylid André Kuipers: ‘Schrijf jij een technisch profielwerkstuk? Stuur het in voor deze prijs! Ik weet als geen ander hoe belangrijk techniek in onze samenleving is en ik weet het zeker: zonder techniek is er ook geen museum. Gaat jouw profielwerkstuk over architectuur, scheikundige processen, eigenschappen van materialen of de toepassingen ervan? Er zijn zoveel mogelijkheden. Waarom is jouw techniekonderwerp interessant voor het Rijksmuseum? Leg uit en stuur je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Daag me uit en wie weet mag ik je welkom heten bij de prijsuitreiking.’

Wat kun je winnen?

De hoofdprijs is een studiebeurs van €1.500. De tien genomineerden krijgen een 5-daags traineeship in het Rijksmuseum. Tijdens het traineeship zie je hoe schilderijen worden gerestaureerd en spreek je met conservatoren. Omroep NTR geeft je een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En je stelt aan de hand van jouw profielwerkstuk een eigen rondleiding door het museum samen.

Het filmpje hieronder geeft een idee van het traineeship:

De Jury

De jury van het Rijksmuseum Junior Fellowship bestaat uit gerenommeerde experts uit verschillende vakgebieden. Dit zijn de juryleden die in 2016 de winnaar bepaalden (van links naar rechts):
jury-2015

  • Ad van Liempt (Juryvoorzitter en voormalig chef Geschiedenis van de NTR)
  • Annemies Broekgaarden (hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum)
  • Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst Rijksmuseum)
  • Lotte Jensen (universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Marie-Thérèse van de Kamp (projectleider expertisecentrum-kunsttheorie ILO, Universiteit van Amsterdam)
  • André Kuipers (astronaut en ambassadeur van de wetenschap)
  • Martijn Vermeulen (Geschiedenisleraar van het Jaar 2015)

Tips voor je profielwerkstuk

Omroep NTR en het Rijksmuseum delen graag hun expertise! Hoe schrijf je een profielwerkstuk dat iedereen wil lezen? Gebruik deze schrijftips. Of bekijk het winnende werkstuk van 2015, geschreven door Eden Brüninghaus.

Voorwaarden

Om mee te dingen naar de prijs, moet je werkstuk aan een aantal eisen voldoen.
Voorwaarden Rijksmuseum Junior Fellowship (pdf)

Omroep NTR is partner

Om het Rijksmuseum Junior Fellowship tot een succes te maken werkt het Rijksmuseum samen met de NTR. Omroep NTR wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en wil talentvolle leerlingen met belangstelling voor kunst en cultuur belonen.

logo

Het Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds