Het Rijksmuseum Junior Fellowship is een jaarlijkse profielwerkstukprijs voor talentvolle vwo-leerlingen.

Profielwerkstukprijs

Zit jij op het VWO en heb je een onderwerp gekozen voor je profielwerkstuk met een duidelijke link naar het Rijksmuseum? Stuur dan je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit voor welk vak je je profielwerkstuk schrijft, of welk profiel je hebt. Je zou kunnen denken aan kunst of geschiedenis, maar scheikunde of natuurkunde is ook mogelijk.

Wat kun je winnen?

Hoofdprijs: €1.500,-
Beloning voor de tien genomineerden: 5-daags onderzoeksprogramma in het Rijksmuseum.
Als jij één van de tien beste profielwerkstukken hebt geschreven, loop je vijf dagen mee in hét museum van Nederland. Tijdens het onderzoeksprogramma zie je hoe schilderijen worden gerestaureerd en spreek je met conservatoren. Omroep NTR geeft je een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En je stelt aan de hand van jouw profielwerkstuk een eigen rondleiding door het museum samen.

De Jury

jury

De jury van het Rijksmuseum Junior Fellowship bestaat uit zeven gerenommeerde experts uit verschillende vakgebieden. Dit zijn de juryleden (van links naar rechts):

  • Eric van der Donk (Geschiedenisleraar van het Jaar 2014)
  • Annemies Broekgaarden (hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum)
  • Lotte Jensen (universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde Radboud Universiteit Nijmegen)
  • Diederik Jekel (wetenschapsjournalist NTR)
  • Ad van Liempt (Juryvoorzitter, voormalig chef Geschiedenis van de NTR en bedenker van het televisieprogramma Andere Tijden)
  • Marie-Thérèse van de Kamp (projectleider expertisecentrum-kunsttheorie ILO, Universiteit van Amsterdam)
  • Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst Rijksmuseum)

Omroep NTR is partner

Om het Rijksmuseum Junior Fellowship tot een succes te maken werkt het Rijksmuseum samen met de NTR. Omroep NTR wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en wil talentvolle leerlingen met belangstelling voor kunst en cultuur belonen.

Junior Fellowship 2015

De deadline voor het Rijksmuseum Junior Fellowship 2015 was 1 januari 2015. Leerlingen uit heel Nederland hebben hun profielwerkstukken ingezonden, over zeer uiteenlopende onderwerpen. Op 16 februari 2015 beslist de interne jury van het Rijksmuseum welke tien werkstukken genomineerd worden voor het Junior Fellowship 2015. Die jury bestaat uit vijf conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum, en twee experts van omroep NTR.

De genomineerden ontvangen een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan het 5-daags onderzoeksprogramma. Dat zal plaatsvinden op 12, 13 en 14 maart, en 20 en 21 maart. De hoofdprijs van 1.500,- wordt uitgereikt op zaterdag 21 maart 2015, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum.

Tips voor je profielwerkstuk!

Op 11 juni 2014 organiseerde het Rijksmuseum de Masterclass Profielwerkstuk schrijven. Ongeveer zestig deelnemers ontvingen tips en inspiratie voor het schrijven van hun profielwerkstuk. Was je daar niet bij? De tips die tijdens die Masterclass werden besproken kun je nog nalezen: dit is de Gouden Tip voor het doen van onderzoek. En hier vind je zes tips voor het schrijven van je werkstuk. Veel succes met je profielwerkstuk!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het Rijksmuseum Junior Fellowship? Meld je dan aan voor de speciale RJF-nieuwsbrief. Als je vragen hebt over de prijs kun je contact opnemen met onderwijs@rijksmuseum.nl.

Voorwaarden

Om mee te dingen naar de prijs, moet je werkstuk aan een aantal eisen voldoen.
Voorwaarden Rijksmuseum Junior Fellowship (pdf)

logo