Rijksmuseum Junior Fellowship

Zit jij op het vwo en heb je een onderwerp gekozen voor je profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum? Stuur dan je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Het maakt niet uit voor welk vak je je profielwerkstuk schrijft, of welk profiel je hebt. Je kan denken aan kunst of geschiedenis, maar ook aan scheikunde of natuurkunde.

Profielwerkstukprijs

kuipers Jurylid André Kuipers: ‘Schrijf jij een technisch profielwerkstuk? Stuur het in voor deze prijs! Ik weet als geen ander hoe belangrijk techniek in onze samenleving is en ik weet het zeker: zonder techniek is er ook geen museum. Gaat jouw profielwerkstuk over architectuur, scheikundige processen, eigenschappen van materialen of de toepassingen ervan? Er zijn zoveel mogelijkheden. Waarom is jouw techniekonderwerp interessant voor het Rijksmuseum? Leg uit en stuur je werkstuk in voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. Daag me uit en wie weet mag ik je welkom heten bij de prijsuitreiking.’

Inzenden

Via dit formulier dien je het werkstuk in. Een complete inzending bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Het profielwerkstuk
 2. Omschrijving van het onderwerp en de link met het Rijksmuseum (maximaal 300 woorden)
 3. Een aanbevelingsbrief van de begeleidende leraar

De deadline voor het insturen is 1 februari 2017. Bekijk voor je inzending ook even de Voorwaarden Rijksmuseum Junior Fellowship (pdf).

Wat kun je winnen?

De hoofdprijs is een studiebeurs van €1.500. De tien genomineerden krijgen een 5-daags traineeship in het Rijksmuseum. Hierin krijg je een kijkje achter de schermen en ga je in gesprek met verschillende experts van het museum. Omroep NTR geeft je een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En je stelt aan de hand van jouw profielwerkstuk een eigen rondleiding door het museum samen.

De Jury

De jury van het Rijksmuseum Junior Fellowship bestaat uit gerenommeerde experts uit verschillende vakgebieden. Dit zijn de juryleden van 2017 (van links naar rechts):
jury2017

 • Ad van Liempt (Juryvoorzitter en voormalig chef Geschiedenis van de NTR)
 • Annemies Broekgaarden (hoofd Publiek & Educatie Rijksmuseum)
 • Liesbeth Dirks (Geschiedenisleraar van het Jaar 2016)
 • Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst Rijksmuseum)
 • Lotte Jensen (universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde Radboud Universiteit Nijmegen)
 • Marie-Thérèse van de Kamp (projectleider expertisecentrum-kunsttheorie ILO, Universiteit van Amsterdam)
 • André Kuipers (astronaut en ambassadeur van de wetenschap)
 • Godfried van Run (coördinator geschiedenis NTR/VPRO)

Tips voor je profielwerkstuk

Omroep NTR en het Rijksmuseum delen graag hun expertise! Hoe schrijf je een profielwerkstuk dat iedereen wil lezen? Gebruik deze schrijftips. Of bekijk het winnende werkstuk van 2016, geschreven door Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Valentijn Rambonnet, de coördinator van de prijs:

v.rambonnet@rijksmuseum.nl
020-6747625

Omroep NTR is partner

Om het Rijksmuseum Junior Fellowship tot een succes te maken werkt het Rijksmuseum samen met de NTR. Omroep NTR wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en wil talentvolle leerlingen met belangstelling voor kunst en cultuur belonen.

logo

Het Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds