Rijksmuseum Fellowshipprogramma

Het Rijksmuseum Fellowshipprogramma staat open voor een nieuwe generatie museumprofessionals: nieuwsgierige, objectgerichte specialisten die de kennis van de Nederlandse kunst, geschiedenis en museologie verder zullen ontwikkelen.

We verwelkomen internationale onderzoeksvoorstellen die nieuwe perspectieven bieden op de collectie, de geschiedenis en activiteiten van het Rijksmuseum. Het programma biedt kandidaten de mogelijkheid om een deel van hun onderzoek in het Rijksmuseum uit te voeren en de banden tussen de universiteiten en het Rijksmuseum te versterken. Het onderzoek kan zich op alle objecten uit de collectie van het Rijksmuseum richten, zoals Nederlandse schilderijen, sculptuur, kunstnijverheid, prenten, tekeningen en fotografie, en historische voorwerpen. Het programma verleent studenten en wetenschappers toegang tot de museumcollectie, de bibliotheek en de restauratieateliers en brengt hen in contact met de expertise van de conservatoren en restauratoren. Fellows wordt de kans geboden om deel te nemen aan excursies en workshops om het delen van kennis te bevorderen – zowel met elkaar als met het brede museumpubliek.

De aanmelding voor het 2018-2019 Rijksmuseum Fellowshipprogramma is nu gesloten. Informatie over het programma van volgend jaar verschijnt rond oktober 2018 op deze webpagina. Op de hoogte blijven van het Fellowshipprogramma en gerelateerde activiteiten? Meld u dan aan voor de Academic Newsletter.

Andrew W. Mellon Fellowship voor kunsthistorisch onderzoek

mellon The Andrew W. Mellon Foundation maakt Fellowships voor promovendi Kunstgeschiedenis mogelijk. Het gaat om een eenjarig Fellowship, met de mogelijkheid tot verlenging met één extra jaar.

Dr. Anton C.R. Dreesmann Fellowship voor kunsthistorisch onderzoek

dreesmann Het Dr. Anton C.R. Dreesmann Fonds/Rijksmuseum Fonds stelt een Fellowship ter beschikking aan promovendi Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Pennsylvania om onderzoek te verrichten naar de Rijksmuseum collectie voor zijn of haar dissertatie.

Johan Huizinga Fellowship voor historisch onderzoek

huizinga Het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds biedt excellente onderzoekers de gelegenheid om gedurende een periode van zes maanden historisch onderzoek te doen naar objecten uit de collectie van het Rijksmuseum.

Migelien Gerritzen Fellowship voor conserveringsonderzoek

migelien Het Migelien Gerritzen Fonds/Rijksmuseum Fonds stelt Fellowships beschikbaar voor conserveringsonderzoek of technisch onderzoek naar kunstwerken en historische objecten uit de collectie van het Rijksmuseum.

Partner-Fellowships

Fellowship: Conservering als humane wetenschap (CHS): New York/Amsterdam

Het Rijksmuseum (Afdeling Conservering & Onderzoek) biedt, samen met Bard Graduate Center, een eenjarig fellowship aan voor de periode 2018-2019. Het fellowship is gericht op de ontwikkeling van de idee dat de conserveringspraktijk een humane wetenschap is, en bedoeld voor wetenschappers aan het begin van hun carrière. De fellows zullen achtereenvolgens circa zes maanden in New York en zes maanden in Amsterdam verblijven. Voor meer informatie en aanmeldingsinstructies zie de Bard Graduate Center website.

Het J. S. Lee Memorial Fellowship

Als eerbetoon aan wijlen Dr. J. S. Lee, een eminent filantroop in Hong Kong en een levenslange promotor van de studie van Chinese kunst, beoogt dit fellowship internationale uitwisseling van expertise onder conservatoren te stimuleren en bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van conservators en andere onderzoekers op het gebied van de Chinese kunst. Fellows kunnen ervoor kiezen om in het Rijksmuseum te verblijven of in een aantal andere musea wereldwijd. Onderzoeksgebieden die door het J. S. Lee Memorial Fellowship worden gesteund omvatten onder andere Chinese kunstgeschiedenis en archeologie, curatorschap, museum management en museumeducatie. Voor meer informatie en aanmeldingsinstructies zie de J.S. Lee Memorial Fellowship website.

Maak kennis met onze Fellows

groep

Haga Huis

Het Haga Huis, beheerd door het Andla Fonds, biedt een verblijfs- en logeerfunctie voor een beperkt aantal wetenschappers die in het Rijksmuseum deelnemen aan het Rijksmuseum Fellowshipprogramma. Het Andla Fonds biedt deze faciliteit in het kader van de vervulling van zijn statutaire opdracht bij te dragen aan kunst en wetenschap. Het Haga Huis is gelegen aan de Reinier Vinkeleskade, op loopafstand van het Rijksmuseum, en kan Fellows onderdak bieden voor de duur van het Fellowship.

Begunstigers Fellowshipprogramma

Het Rijksmuseum Fellowshipprogramma wordt mogelijk gemaakt door:

The Andrew W. Mellon Foundation
Migelien Gerritzen Fonds/Rijksmuseum Fonds
Dr. Anton C.R. Dreesmann Fonds/Rijksmuseum Fonds
Manfred & Hanna Heiting Fonds/Rijksmuseum Fonds
Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

Meer informatie

Voor vragen rond de aanmeldingsprocedure, neem contact op met:

marije

Marije Spek

Coördinator Academische Programma’s
m.spek@rijksmuseum.nl
+31 (0)20-6747395