Ben je prikkelgevoelig, zit je in een rolstoel of is er een andere reden waarom je behoefte hebt aan meer rust in het museum? Lees dan de volgende tips.

Zoek rustige plekken op

De Eregalerij, 17de Eeuw en 19de Eeuw zijn de drukst bezochte ruimtes in het museum. Minder druk zijn de 18de Eeuw, de Special Collections, het Aziatisch Paviljoen en de 20ste Eeuw. Op de plattegrond zijn de rustige ruimtes in groen aangegeven.

PRIKKELARME RUIMTE

Is het toch allemaal iets te overweldigend voor jezelf of voor iemand die je begeleidt? Dan zijn er wel wat plekken waar je wat rustiger kunt zitten. Zoals de picknick, deze zit tussen het Atrium en de Philipsvleugel, zie plattegrond. In de weekends en vakanties worden hier workshops gegeven en kan het wel drukker zijn.

Of bij het begin of het einde van de 18e eeuw op de 1e verdieping, waar de lift en het trappenhuis uitkomt.

We hebben ook een kleine ruimte met een relaxte stoel voor als je overprikkeld bent. Vraag ernaar bij de informatiebalie.

VOORBEREIDING

Wil je je graag goed kunnen voorbereiden. Download dan ons speciale voorbereidingsdocument. Van hoe het gebouw er uitziet, tot wat het personeel draagt en waar de informatiebalie is: alles wordt met duidelijke foto’s uitgelegd.

Ga voorbij de rij

Heb je een onzichtbare beperking en kun je daardoor niet lang in de rij bij het entree staan? Vul dan deze verklaring in om direct naar binnen te gaan.

Ga af en toe even zitten

Op verschillende plekken in het museum staan bankjes. Je vindt ze op de plattegrond. Wil je graag overal kunnen zitten? Vraag dan een opvouwbaar krukje bij de informatiebalie. Het krukje is licht (1,7 kg) en makkelijk te dragen over je schouder.

Kom tot rust in het Café

Even uitpuffen? Dat kan in het Café, in het Atrium. Je kunt het rechts van de Rijksshop met de lift en de trap bereiken. Het Café is doorgaans het minst druk om 9 uur als het museum open gaat. Ook in het klein café in de Philipsvleugel (geopend van 11 tot 15 uur) is het vaak minder druk. Hetzelfde geldt voor de coffee corner op verdieping 1 (ingang 19de Eeuw - open van 10 tot 16.30 uur). Helaas kun je de coffee corner alleen via een trap bereiken.

Bezoek de prikkelarme avondopenstelling

Is het voor jou, of iemand die je begeleidt, echt niet mogelijk om overdag te komen? Bijvoorbeeld door een prikkelverwerkingsstoornis zoals niet-aangeboren hersenletsel, autisme of een burn-out? Kom dan naar een prikkelarme avondopenstelling of een prikkelarme familie-avondopenstelling.

Word vriend

Als Vriend van het Rijksmuseum word je uitgenodigd voor avondopenstellingen, waarbij je in alle rust het museum kunt bekijken. Daarnaast heb je onbeperkt, gratis toegang tot het museum en zie je de tentoonstellingen als eerste. Ook ontvang je uitnodigingen voor lezingen en exclusieve rondleidingen.

Een Vriendschap kost 50 euro voor 1 persoon. Als je niet zelfstandig door het museum kunt bewegen, mag je gratis een begeleider meenemen. Je Vriendschap geldt dan voor 2 personen voor de prijs van 1. Mail naar vrienden@rijksmuseum.nl als je hier gebruik van wilt maken.