Ben je minder goed ter been, of begeleid je iemand die snel overprikkeld is? Ga dan voor een museumbezoek met meer rust. Met deze tips wordt elk bezoek een succes.

Zoek rustige plekken op

De Eregalerij, 17de Eeuw en 19de Eeuw zijn de drukst bezochte ruimtes in het museum. Minder druk zijn de 18de Eeuw, de Special Collections, het Aziatisch Paviljoen en de 20ste Eeuw. Op de plattegrond zijn de rustige ruimtes in groen aangegeven.

Vraag om de prikkelvrije ruimte

Is het toch allemaal iets te overweldigend voor jezelf of voor iemand die je begeleidt? Geen probleem. We hebben speciaal daarvoor een prikkelvrije ruimte ingericht, met een relaxte stoel en gedimd licht. Vraag ernaar bij de informatiebalie.

Download het voorbereidingsdocument

Begeleid je een kind dat overal goed op voorbereid moet zijn, bijvoorbeeld een kind met een autismespectrumstoornis? Download dan ons speciale voorbereidingsdocument. Van hoe het gebouw er uitziet, tot wat het personeel draagt en waar de informatiebalie is: alles wordt met duidelijke foto’s uitgelegd.

Ga af en toe even zitten

Op verschillende plekken in het museum staan bankjes. Je vindt ze op de plattegrond. Wil je graag overal kunnen zitten? Vraag dan een opvouwbaar krukje bij de informatiebalie. Het krukje is licht (1,7 kg) en makkelijk te dragen over je schouder.

Kom tot rust in het Café

Even uitpuffen? Dat kan in het Café, in het Atrium. Je kunt het rechts van de Rijksshop met de lift en de trap bereiken. Het Café is doorgaans het minst druk om 9 uur als het museum open gaat. Ook in het klein café in de Philipsvleugel (geopend van 11 tot 15 uur) is het vaak minder druk. Hetzelfde geldt voor de coffee corner op verdieping 1 (ingang 19de Eeuw - open van 10 tot 16.30 uur). Helaas kun je de coffee corner alleen via een trap bereiken.

Word vriend

Als Vriend van het Rijksmuseum word je uitgenodigd voor avondopenstellingen, waarbij je in alle rust het museum kunt bekijken. Daarnaast heb je onbeperkt, gratis toegang tot het museum en zie je de tentoonstellingen als eerste. Ook ontvang je uitnodigingen voor lezingen en exclusieve rondleidingen.

Een Vriendschap kost 50 euro voor 1 persoon. Als je niet zelfstandig door het museum kunt bewegen, mag je gratis een begeleider meenemen. Je Vriendschap geldt dan voor 2 personen voor de prijs van 1. Mail naar vrienden@rijksmuseum.nl als je hier gebruik van wilt maken.

Bezoek de prikkelarme avondopenstelling

Is het voor jou, of iemand die je begeleidt, echt niet mogelijk om overdag te komen? Bijvoorbeeld door een prikkelverwerkingsstoornis zoals niet-aangeboren hersenletsel, autisme of een burn-out? Kom dan naar een prikkelarme avondopenstelling of een prikkelarme familie-avondopenstelling.