Anish Kapoor & Rembrandt

27 november 2015 t/m 20 april 2016
Eregalerij

Drie monumentale reliëfs van de Britse kunstenaar Anish Kapoor zijn tot en met 20 april 2016 te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het drieluik gaat een visuele dialoog aan met de late werken van Rembrandt zoals 'De Joodse Bruid' en 'De Staalmeesters'.

Griekse legende

Met deze reliëfs, getiteld Internal Object in Three Parts, keert Kapoor terug naar de schilderkunst die hij combineert met een zoektocht naar de rauwe ruimtes in lichaam en geest. Maar ook haakt Kapoor aan bij de schilderkundige traditie van Rembrandt van Rijn, Chaïm Soutine en Francis Bacon en zet hij thema’s als geweld, trauma en sociale en politieke onrust op de agenda. Vanaf het begin van zijn carrière werkte de kunstenaar tweedimensionaal in inkt, acryl- en olieverf, gouache, pigment en aarde op papier en doek.

Deze nieuwe kunstwerken doen denken aan zijn beeldinstallaties zoals My Red Homeland (2003), Svayambh (2009) and Shooting into the Corner (2009). Ten slotte is Anish Kapoor met Internal Object in Three Parts geïnteresseerd in de Griekse legende van Marsyas. Deze sater daagde de god van de muziek Apollo uit tot een muziek-duel dat de eerste verloor. Apollo bond Marsyas toen aan boom en vilde hem levend.

Spiegelende oppervlakten

kapoor2 Internal Object in Three Parts, 2013-2015. © Anish Kapoor; Courtesy the artist & Lisson GalleryAnish Kapoor (Bombay 1954, woonachtig in London) is één van meest invloedrijke beeldhouwers van zijn generatie. Hij werkt veel met spiegelende oppervlakten en in verschillende materialen. Vooral zijn kunstwerken van immense afmetingen (Levathian, Grand Palais, Parijs, 2011) kregen wereldwijde bekendheid. Kapoor grijpt terug op mythen uit de Oudheid (India, Egypte, Griekenland, Rome) maar werkt ook met thema’s uit de 20ste eeuw. Deze zomer kwam Anish Kapoor in het nieuws met zijn grootste tentoonstelling tot op heden, in de tuinen van het kasteel van Versailles. Zijn werk ‘Dirty Corner’ werd binnen enkele dagen na onthulling beklad met graffiti.

Het Rijksmuseum biedt regelmatig ruimte aan hedendaagse kunstenaars zoals Damien Hirst (2008), Anselm Kiefer (2011), Frank Auerbach (2013), en Daan Roosegaarde (2014). In het vaste parcours is werk te vinden van Subodh Gupta, Ai Weiwei, Edmund de Waal en Richard Wright.