Nog nooit heb je zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar kunnen zien. We brengen de meeste van Vermeers schilderijen van over de hele wereld voor jou samen. Grijp je kans om de schilder goed te leren kennen en dichterbij Vermeer te komen.

De grootste ooit

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

INTERNATIONALE TOPSTUKKEN

Andere hoogtepunten zijn Het meisje met de parel uit het Mauritshuis (Den Haag, te zien t/m 30 maart), De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.

Unieke tentoonstelling Vermeer in Rijksmuseum in voorjaar 2023

Het Parool

Unieke kans

Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Een nieuwe generatie krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

De komende Vermeertentoonstelling belooft tal van nieuwe inzichten te bieden op het kunstenaarschap van deze zeventiende eeuwse schilder.

De Telegraaf

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend.

ONDERZOEK SAMEN MET HET MAURITSHUIS

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tentoonstelling in volle gang. We onderzoeken het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities en het maakproces. We werken hierin nauw samen met het Mauritshuis.

Een team van conservatoren, restauratoren en natuurwetenschappers onderzoekt de zeven schilderijen van Vermeer in Nederlands bezit. Bij dit project worden ook werken van Vermeer uit andere collecties betrokken.

Meisje met de parel

We zijn blij dat Het meisje met de parel vanuit het Mauritshuis naar ons museum komt. Ze is tot en met 30 maart te zien in de tentoonstelling. Daarna gaat ze weer naar het Mauritshuis in Den Haag.

Aandacht voor Het melkmeisje

De recente ontdekkingen op Het melkmeisje hebben veel aandacht gekregen. Zowel nationaal als internationaal. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee.

Met dank aan

De tentoonstelling Vermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo en de Rijksmuseum International Circle.

10 februari - 4 juni 2023
Dagelijks 9-18 uur
Starttijd nodig

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

CASHLESS

In het hele museum kun je alleen betalen met je favoriete digitale betaalmethode, pin of creditcard. Dit geldt voor alle winkels en horecapunten.

Veelgestelde vragen

Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle veelgestelde vragen

Het melkmeisje Het melkmeisje

1 min. - Wat maakt Vermeer zo bijzonder?