Anthony van Dyck, Hendrick Goltzius en Karel van Mander. Vele zeldzame kunstwerken van bekende en onbekende kunstenaars zijn de afgelopen decennia overgedragen aan het Rijk. In de prentenkabinetten is nu een presentatie gewijd aan prenten, tekeningen en albums die op deze manier in de collectie zijn gekomen.

Regeling voor erven

Sinds 1998 bestaat een regeling waarbij erfgenamen met kunstvoorwerpen van nationaal cultuur- of kunsthistorisch belang hun erfbelasting kunnen voldoen. Dankzij deze regeling zijn vele objecten in de Rijksmuseumcollectie opgenomen, waaronder de (een deel van de) collecties van prenthandelaar Simon Emmering, Pieter Berend Oudemans en Professor I.Q. van Regteren Altena. In de zes prentenkabinetten zijn hoogtepunten uit hun verzamelingen te zien.

Simon Emmering

Antiquair en prenthandelaar Simon Emmering (1914-99) had een voorliefde voor boeken en papier. Hij verzamelde prenten met dit onderwerp, zoals affiches van uitgevers, spotprenten op prentverzamelaars en verbeeldingen van prentverkopers. Een absoluut hoogtepunt dat nu te zien is, is een tekening van Jacob Perkois van twee jonge verzamelaars die prenten uitzoeken bij een straatverkoper.

Pieter Berend Oudemans

Medicus en jurist Pieter Berend Oudemans (1960-2005) had een grote interesse in geschiedenis en historische personen. Wat Oudemans intrigeerde was de confrontatie met het verleden als je oog in oog staat met degene die op een portret staat. Zodoende begon hij met het verzamelen van portretten op papier. Topstukken zijn bijvoorbeeld het verfijnde portret van een 26-jarige man door Hendrick Goltzius en een zeldzaam album met een complete set portretten van ‘honderd iconen’ van en naar ontwerp van Anthony van Dyck.

Iohan Quirijn van Regteren Altena

Professor I.Q. van Regteren Altena (1899-1980) was hoogleraar kunstgeschiedenis in Amsterdam en directeur van het Rijksprentenkabinet tussen 1948 en 1962. Verspreid over de afgelopen decennia heeft zijn familie delen van zijn collectie overgedragen en geschonken aan het Rijksmuseum. Uit zijn unieke collectie zijn onder meer Karel van Manders Boerenkermis, Lodewijk Toeputs Johannes en de Evangelist op Patmos en vier topografische tekeningen van Cornelis Pronk te zien.

Prentenkabinetten
t/m 1 december 2024

PRIJS

Een bezoek begin je met een starttijd

  • Volwassenen: € 22,50
    Vanaf 2025: € 25
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Museumkaart: gratis
  • Vrienden: gratis

Praktische informatie

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJKHEID

Rolstoeltoegankelijk
Lift op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie