De komende jaren reizen vier tentoonstellingen met werken uit onze collectie naar verschillende stadsmusea. We zijn inmiddels begonnen aan een derde reeks: 'Hoge Luchten'. Net als de eerste twee tentoonstellingen 'Lage Landen' en 'Koele Wateren' is deze tentoonstelling gebaseerd op één van de vier elementen, lucht. Veertig landschappen en stadsgezichten laten de kenmerkende Nederlandse wolkengezichten zien.

Het Stedelijk Museum Zutphen, het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen, Museum Gouda en het Limburgs Museum in Venlo organiseren de komende jaren de tentoonstellingsreeks Schatten uit het Rijksmuseum.

Hoge Luchten

Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze tentoonstelling ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. In de steden aangekomen word je meegenomen door de straten van Harlingen, Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. En via sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden maak je een reis in de tijd, zoals het wintergezicht van Barend Avercamp.

In de tentoonstelling zijn ook prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van onder meer de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd.

Schatten uit het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum en zes stadsmusea – Gemeentemuseum het Hannemahuis, Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof, Museum Gouda, Limburgs Museum in Venlo en het Westfries Museum – zijn een samenwerking (M6) voor acht jaar aangegaan voor een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen met als thema de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Die krijgen een vertaling in de tentoonstellingsreeks Lage Landen (afgerond), Koele Wateren (afgerond), Hoge Luchten en Hete Vuren.

6 aug. t/m 27 nov. in Hoorn

Komende data en locaties

  • Hoorn
    06-08-2022 – 27-11-2022
  • Gouda
    10-12-2022 – 09-04-2023

Tickets

Meer informatie over de tentoonstellingsreeks en tickets.