Een kast om echt mee te pronken. Een indrukwekkend kunstwerk van ebbenhout en parelmoer. Deze nieuw verworven pronkkast is van de belangrijkste Nederlandse meubelmaker uit de 17de eeuw. Na eeuwenlang privébezit kun je hem nu zelf zien.

Meesterwerk van ‘Rembrandt van de meubelkunst’ Herman Doomer in Rijksmuseum

Parool

Herman Doomer

Herman Doomer (ca. 1595-1650) was de belangrijkste meubelmaker van ons land in de 17de eeuw. Hij werd geboren in het Duitse Anrath en vestigde zich in 1613 in Amsterdam. Doomer introduceerde nieuwe stijlen in de meubelkunst en ontwikkelde nieuwe technieken. De twee pronkmeubelen in onze collectie zijn daar exceptionele voorbeelden van.

Dit prachtige 17de-eeuwse ebbenhouten meubel laat zien hoe vooruitstrevend Herman Doomer was. Deze kast is een monument van Doomers kunnen. We zijn de deelnemers van de Vriendenloterij en begunstigers zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze verwerving.

Taco Dibbits, hoofddirecteur

Openen van de kasten

De kasten worden tijdens de presentatie op de Eregalerij vier keer geopend door onze restauratoren. Dat is op: 1 december, 5 januari, 2 februari, 2 maart, telkens om 16 uur. Je hoeft hier niet speciaal voor te reserveren.

Rembrandt

Het is bekend dat Rembrandt het werk van Doomer bewonderde, die net als hij de kunst in Amsterdam op een hoger niveau bracht. In 1640 schilderde Rembrandt portretten van Herman Doomer en zijn vrouw Baertje Martens. Die bevinden zich tegenwoordig in het Metropolitan Museum of Art in New York en De Hermitage in Sint Petersburg.

Barokke vernieuwing

De nieuw verworven kast laat zien hoe Doomer op zoek was naar een nieuwe stijl. Het onderste deel is nog vrij traditioneel maar in het bovengedeelte introduceert de meubelmaker beweging en barokke vernieuwing, zoals waaiervormen en gedraaide zuilen. De kast is ingelegd in kostbaar ebbenhout en stralend parelmoer. Ook dat was geheel nieuw in Amsterdam. De andere kast in het Rijksmuseum is enige jaren later gemaakt: daar is de barok geheel doorgedrongen en introduceert Doomer kwabelementen.

Met hulp van

De kast is aangekocht met steun van de Vriendenloterij, mevrouw A.C. de Drijver en een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds

t/m 14 maart
Eregalerij

Prijs

  • Volwassenen: € 20
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

CASHLESS

In het hele museum kun je alleen betalen met je favoriete digitale betaalmethode, pin of creditcard. Dit geldt voor alle winkels en horecapunten.

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

Kast Kast

1:07 min. - Gemaakt door dé ebbenhoutspecialist en vriend van Rembrandt