Droegen alle kinderen in de 17de eeuw rokken? Waarom moesten vrouwen strijden om het dragen van een broek? En wat zegt het formaat bureau over je gender? In Point of View zie je hoe ideeën over gender door de tijd heen werden verbeeld en hoe ze continu veranderden.

150 schilderijen, prenten, tekeningen, kostuums, accessoires, beelden, meubels en foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum maken duidelijk dat gender overal in terug te vinden is.

Zo zie je 17de-eeuwse kinderportretten waarop álle kinderen een rok dragen. En leer je dat de kleur roze in de 18de eeuw werd gedragen door iedereen die het zich kon veroorloven, net als glitters, franjes en bloempatronen. Samen laten de objecten zien dat ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid, en gender in het algemeen, afhankelijk zijn van tijd en plaats.

Met werken van onder anderen Gesina ter Borch, Marlene Dumas, Bartholomeus van der Helst, Kinke Kooi, Robert Mapplethorpe, Erwin Olaf, Maria Roosen, Charley Toorop en Sara Troost.

DIVERSITEIT VAN GENDER

Point of View toont ook hoe er altijd mensen zijn geweest wiens identiteit, expressie en ervaring niet binnen de conventionele kaders van mannelijkheid en vrouwelijkheid passen. Een historisch voorbeeld is koningin Christina van Zweden (1626-1689) die zich zowel vrouwelijk als mannelijk liet afbeelden. Ook worden portretten van recente iconen getoond die de fluïditeit van gender tonen, zoals Robert Mapplethorpe en Grace Jones.

MBO-STUDENTEN EN HUN BLIK OP GENDER

Tot slot wordt gender in de tentoonstelling met de blik van nu bekeken. Onder leiding van fotograaf Bete van Meeuwen laten tien mbo-studenten met foto's zien wat gender voor hen betekent.

Met dank aan

De tentoonstelling Point of View wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en de Rijksmuseum Club. De tentoonstelling is het resultaat van vele samenwerkingen met uiteenlopende experts van buiten het museum. Aan deze tentoonstelling werkten onder meer COC Nederland en Lilith Agency mee.

5 juli t/m 1 sep

Prijs

  • Volwassenen: € 22,50
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

0:20 min