Ontdek de jeugdcultuur door de lens van Gerard Wessel en André Bogaerts. Van bruisende expressiviteit in het uitgaansleven op Wessels foto's tot intieme portretten van tieners op de drempel van volwassenheid door Bogaerts - een unieke inkijk in de jeugdcultuur van 1981 tot 2012.

Een geliefd onderwerp

Lange tijd kleedden jongeren zich bijna op dezelfde manier als volwassenen. Hier kwam in de jaren vijftig verandering in op het moment dat de jeugd zich met een geheel eigen stijl wilde onderscheiden van de burgerlijke volwassenen. Deze jongeren werden een opvallende verschijning in het straatbeeld. Ze groeiden al snel uit tot een geliefd onderwerp voor fotografen. Ed van der Elsken (1925-1990) was in Nederland een van de eersten die jongeren veelvuldig portretteerde. Ook na hem hebben vele fotografen de jongeren van hún tijd gefotografeerd.

GERARD WESSEL

Gerard Wessel (1960) ziet zichzelf als straatfotograaf, maar de straat is een ruim begrip bij hem. Zoals hij zelf zegt, fotografeerde hij ‘de Wallen, de stadsnomaden, de zwervers, de pleinen, het Vondelpark, het Waterlooplein, de jeugdcultuur in het algemeen en het extravagante nachtelijke uitgaansleven’. De foto’s in de tentoonstelling Express Yourself zijn grotendeels in Amsterdam gemaakt, in een cirkel van nog geen 1000 meter rondom zijn huis. Wessel werkte jarenlang voor het weekblad Nieuwe Revu, in die periode een belangrijk podium voor fotografie. Hij wilde met zijn foto's de fascinatie voor de medemens in zijn omgeving doorgronden. Veel van zijn foto’s van jongeren stonden in dit blad.

ANDRÉ BOGAERTS

In tegenstelling tot Gerard Wessel, fotografeerde André Bogaerts de Amsterdamse jongeren op de middelbare school. Bogaerts (1955-2022) studeerde nog aan de Rietveld Academie toen hij fotografielessen ging geven aan het IVKO. Begin jaren tachtig maakte hij een reeks portretten van leerlingen. Vrij Nederland publiceerde zeventien van deze portretten in november 1982. In de bijbehorende interviews door Odette de Bont vertellen de geportretteerde scholieren over hun kledingstijl en -keuzes: ‘Het enige moment dat ik kleding niet belangrijk vind is eigenlijk als ik ga slapen.’

Met dank aan

De fotografiecollectie van het Rijksmuseum is dankzij de genereuze steun van partners, en particuliere en institutionele begunstigers tot stand gekomen.

Begunstigers

Rob en Flora Bogaerts, Amsterdam
Fonds 1975/Rijksmuseum Fonds

16 feb t/m 9 juni

Prijs

  • Volwassenen: € 22,50
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info