Erwin Olaf overleed op 20 september 2023 op 64-jarige leeftijd. Veertig jaar lang was hij een toonaangevend fotograaf. In 2018 ontving het Rijksmuseum zijn kerncollectie, ruim vijfhonderd werken uit zijn oeuvre. Zijn iconische werk Hope Portrait 5 (2005) is nu samen met het Portret van een meisje in het blauw (1641) van Johannes Verspronck te zien in de Eregalerij.

12x Erwin Olaf

De combinatie is een verwijzing naar de tentoonstelling 12x Erwin Olaf die in 2019 in het Rijksmuseum te zien was. In deze tentoonstelling liet Olaf zijn foto's een dialoog aangaan met de Nederlandse schilderkunst. Kunstenaars als Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars hadden een grote invloed op zijn werk.

Zolang ik in het Rijksmuseum kom, vind ik dit een van de meest bijzondere schilderijen. Ik heb ervan geleerd dat je soms maar minimale middelen nodig hebt om grote zeggingskracht te bereiken. Verspronck heeft het meisje met een puntje witte verf in haar ogen tot leven gebracht. Ze kijkt je echt aan.

Erwin Olaf over het schilderij van Verspronck

Overdracht kerncollectie

In 2018 ontving het Rijksmuseum bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters van de kunstenaar. Het overgrote deel betrof een schenking, daarnaast is een deel aangekocht dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Eregalerij 
28 september – 31 oktober

ADRES

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

TOEGANKELIJK

Rolstoeltoegankelijk
Toegankelijk toilet
Verschoonruimte aanwezig