Het team van conservatoren dat aan de tentoonstelling werkt bestaat uit Eveline Sint Nicolaas, Valika Smeulders, Maria Holtrop en Stephanie Archangel. De conservatoren werken op individuele basis samen met een grote groep mensen met uiteenlopende expertise en achtergrond.

Eveline Sint Nicolaas

Eveline Sint Nicolaas studeerde sociaal economische geschiedenis en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 1998 als conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Een belangrijk aandachtspunt binnen haar werk is de relatie tussen Nederland en Brazilië, Suriname en Caraïbisch Nederland. Sinds een aantal jaar werkt zij aan de voorbereidingen van de slavernij tentoonstelling. In 2018 verscheen haar boek Ketens en Banden. Suriname en Nederland sinds 1600. Eerder publiceerde zij o.a. over de diorama’s van Gerrit Schouten en het object als historische bron. Eveline is tevens voorzitter van de werkgroep Terminologie van het Rijksmuseum.

Dr. Valika Smeulders

Dr. Valika Smeulders is hoofd van de afdeling Geschiedenis. Als onderzoeker en curator specialiseerde zij zich in het koloniale verleden en representatie. Zij schreef over de presentatie van het slavernijverleden in Nederland, Curaçao, Suriname, Sint Maarten, Ghana en Zuid-Afrika (o.m. Op zoek naar de Stilte en Slavernij in Perspectief) en over Antilliaans erfgoed in Nederlandse musea. Zij was lid van de Commissie Koloniale Collecties en de commissie voor een slavernijmonument in Den Haag, en is lid van het UNESCO Memory of the World Comité, de Werkgroep Caribische Letteren en het Comité Koninkrijksrelaties. In 2019 hield zij de zesde Rudolf van Lier-lezing aan de Universiteit Leiden en ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Onderwijs en Wetenschap.

Maria Holtrop

Maria Holtrop studeerde Geschiedenis, Europese Studies en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en Utrecht en werkt sinds 2013 als conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum. Ze maakte de multimediatour over het koloniale verleden en was een van de samenstellers van de tentoonstelling Goede Hoop over de geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika sinds 1600. Sinds een aantal jaar werkt ze aan de slavernijtentoonstelling, waarin ze zich vooral richt op het slavernijverleden rondom de Indische Oceaan en ze inhoudelijk verantwoordelijk is voor het project &Slavernij. Ze schreef eerder onder andere over een Surinaamse slavenboei en de verbeelding van Aziatische bediendes in Nederland.

Stephanie Archangel

Stephanie Archangel heeft sociologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds november 2016 als junior conservator verbonden aan de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. Haar specialisme is de 17de eeuw. Ze is co-auteur en mede-samensteller van de tentoonstelling 80 jaar oorlog en Hier. Zwart in Rembrandts tijd, over de verbeelding van de Zwarte mens in de kunst in de 17de eeuw. Naast projecten als Document Nederland en de Nacht van de Geschiedenis is ze lid van het terminologie project. Stephanie maakt ook deel uit van het team experts van het Rijksmuseum dat in het AVROTROS tv-programma Historisch bewijs (kunst)historische voorwerpen onderzoekt op hun echtheid.

Portret van Eveline Sint Nicolaas Portret van Eveline Sint Nicolaas

Eveline Sint Nicolaas

Portret van Dr. Valika Smeulders Portret van Dr. Valika Smeulders

Dr. Valika Smeulders

Portret van Maria Holtrop Portret van Maria Holtrop

Maria Holtrop

Portret van Stephanie Archangel Portret van Stephanie Archangel

Stephanie Archangel