Deze tentoonstelling belicht verschillende muziekgezelschappen, van de 17e tot de 19e eeuw. Er wordt een selectie van ongeveer 100 historische muziekinstrumenten, militaire objecten, prenten en tekeningen getoond. De meeste hiervan zijn niet meer te zien geweest sinds het begin van de 20e eeuw.

Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld tijdens feestelijke gebeurtenissen, zoals militaire parades, kroningen en koninklijke bruiloften. Muziek geeft de plechtigheid grandeur. Muzikale ensembles die op deze gelegenheden optreden bestaan in Europa al sinds de oudheid.

45 trommels

Trommels gaven signalen aan de troepen tijdens de strijd, gaven het marstempo aan en werden gebruikt tijdens parades en ceremonies. De tentoonstelling laat een van de grootste selecties van historische trommels ooit zien, 45 stuks in totaal. Een daarvan is vergelijkbaar met de trommel die door Rembrandt is afgebeeld op de Nachtwacht.

Trompet van Willem I

Willem I bestelde deze zilveren trompet voor zijn lijfwachten te paard. De lange inscriptie op de beker bevat de namen van de corpsleden die het vaderland verdedigden tegen de Fransen in de jaren 1813 en 1814. Op 26 maart 1814, vier dagen voor de inhuldiging van Willem als soevereine vorst van Nederland, werd deze trompet gepresenteerd tijdens een officiƫle ceremonie op de Dam in Amsterdam.

Instrumenten met diervormen

In de vroege 19e eeuw waren diervormen heel populair voor instrumenten van militaire muziekkorpsen. Te zien zijn een bazuin met een beker in de vorm van een monster, een houten blaasinstrument in de vorm van een slang (een zogenaamde serpent) en een Turkse schelleboom met een slang.

De 19e-eeuwse bands

De grote fanfares waar we tegenwoordig zo vertrouwd mee zijn, ontwikkelden zich in de vroege 19e eeuw. Voor de uitvinding van de radio en de lp speelden fanfares een belangrijke rol in de verspreiding van allerlei soorten muziek.

Met dank aan

De aanstelling van Giovanni Paolo Di Stefano, conservator muziekinstrumenten van het Rijksmuseum, wordt mogelijk gemaakt door Stichting Kramer-Lems/Rijksmuseum Fonds. De restauratie van de gepresenteerde instrumenten is mogelijk gemaakt door het Paul en Hanneke van den Hoek Fonds / Rijksmuseum Fonds.

T/m 4 december 2021
Special Collections
Dagelijks 9 tot 17u

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info