Goudglinsterende takken van een wilgenboom, een bidsprinkhaan die alert opveert van een aubergine of het zonlicht gevangen op een bloem. Maak deze zomer kennis met de spectaculaire details en schoonheid van Japanse lakkunst.

Lak is een fascinerende kunstvorm die je typisch Japans zou kunnen noemen. In een proces dat soms jaren duurt, wordt met ongelooflijke aandacht in tientallen laagjes voorstellingen gemaakt. Lakkunst laat een gedroomde wereld zien, geïnspireerd op de natuur of klassieke Japanse literatuur.

Verfijnde kunst om stil van te worden

De Telegraaf

STRIJD OM ERKENNING

Met een geschiedenis van duizenden jaar is lakkunst diep in de Japanse cultuur verankerd. De kunstvorm gaat een belangrijke ontwikkeling door als het in het begin van de 20ste eeuw op zoek gaat naar een nieuwe beeldtaal. Dat moment is precies waar de tentoonstelling begint.

Hoewel er veel ontwikkelingen waren in de lakkunst wordt de kunstenaar in het begin van de 20ste eeuw gebrek aan vernieuwing verweten. Frustratie daarover leidt tot een strijd om erkenning die kunstenaars dwingt om zichzelf opnieuw uit te vinden. En dat lukt, met groot succes. Met een uitbarsting van creativiteit, persoonlijk ontwerp en expressief kleurgebruik tot gevolg. In de tentoonstelling culmineert dit in een bijna fotografische verbeelding van een aalscholver op een rots in de branding. Deze ontwikkeling zie je in de tentoonstelling terug in bijna zeventig werken.

Delicaat en ongekend gedetailleerd

Het Parool

PUBLICATIES

Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige catalogus 'Breaking out of Tradition: Japanese Lacquer 1890-1950' bij Hirmer Verlag, geschreven door Jan Dees.

Daarnaast heeft Jan Dees het Nederlandstalige boek 'De Gedroomde Wereld over de beginselen van de Japanse lakkunst' geschreven, waarin hij de ontwerpen en technieken van een dertigtal werken in detail bespreekt. Het boek biedt tegelijkertijd een fascinerende inkijk in de vele thema’s uit de Japanse literatuur en cultuur, die de lakdozen sieren.

ONMISBARE SAMENWERKING

Modern Japans Lak wordt mede mogelijk gemaakt door de Japan Foundation. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Museum für Lackkunst in Münster en samengesteld door gastconservator Jan Dees, specialist op het gebied van de Japanse lakkunst. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door de collectie van Jan Dees & René van der Star, aangevuld met bruiklenen uit Japan, de Verenigde Staten en Europa.

Afgelopen

Prijs

  • Volwassenen: € 20
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

31 min. - Podcast - Een fascinerende Japanse kunstvorm