Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie.

Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

Collectie Rembrandt in het Rijksmuseum

Sinds de recente verwerving van de spectaculaire huwelijksportretten van Marten & Oopjen beheert het Rijksmuseum de grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. De 22 schilderijen, van zijn vroege Zelfportret als jonge man tot zijn late Zelfportret als Apostel Paulus, geven een overzicht van zijn hele leven. Hoogtepunt van de schilderijencollectie vormt Rembrandts allergrootste meesterwerk: de Nachtwacht.

De omvangrijke collectie tekeningen – 60 in totaal - omvat alle periodes en stijlen van Rembrandt waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts 1300 etsen toont het Rijksmuseum alleen de 300 beste en mooiste exemplaren. Omdat 17de-eeuwse etsen en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat het Rijksmuseum nu zijn hele collectie Rembrandt gedurende bijna vier maanden samen presenteert, is een unicum.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 - 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

Samenstellers

De tentoonstelling Alle Rembrandt is samengesteld door Erik Hinterding, conservator prenten van het Rijksmuseum en Mireille Linck, junior conservator. Het tentoonstellings- en grafisch ontwerp is van Irma Boom.

Biografie Rembrandt

In Rembrandt. Biografie van een rebel neemt conservator Jonathan Bikker ons mee op een reis langs alle hoogte- en dieptepunten uit Rembrandts leven in het 17de-eeuwse Leiden en Amsterdam. Hij laat zien hoe geniaal Rembrandt was en hoe innovatief zijn werk. Het boek brengt de kunstenaar weer tot leven – díchter bij Rembrandt zul je niet komen. Het ontwerp van de biografie is van Irma Boom.

Titel: Rembrandt. Biografie van een rebel
Auteur: Jonathan Bikker
Prijs: €25
ISBN: NL 9789462084742 | ENG 9789462084759

Sponsors

De tentoonstelling Alle Rembrandts wordt mede mogelijk gemaakt door het Blockbusterfonds, ING en de Patronen van het Rijksmuseum.

15 februari t/m 10 juni 2019
Philipsvleugel

De tentoonstelling is afgelopen.

Zelfportret Zelfportret

0:49 min. - De hier 22-jarige Rembrandt schuwde het experiment niet