Bepaal zelf welke collectie je wilt zien en laat je vervolgens leiden door de speelstenen. Deze geven je kijk-, teken- of route opdrachten.

Kom je met leerlingen naar het museum en wil je geen Rijksmuseum rondleider? We raden je dan aan om gebruik te maken van het kijkspel Wild Kijken. Leerlingen gaan hiermee in kleine groepjes samen met een begeleider van school op ontdekkingstocht door het museum. Zij bekijken de collectie die zij zelf willen zien. Om hier richting aan te geven krijgen zij spelstenen mee. Het zijn kijk- teken- en routestenen. In een boekje maken de leerlingen aantekeningen van alles wat zij zien.

Klaar voor de start?

  1. Verdeel de klas in groepjes van max. 5 leerlingen en bedenk op welke plek in het museum ze starten.
  2. Neem voor elk groepje van 5 een begeleider vanuit school mee.
  3. Zorg dat ze elkaar niet in de weg lopen. Kies bijvoorbeeld per groepje een van de verschillende eeuwen in het museum. Er kunnen max. 2 groepen op één eeuw Wild Kijken.

Museumregels

Om de collectie te beschermen en andere bezoekers niet tot last te zijn gelden er in het museum een aantal belangrijke regels. Bespreek deze met alle leerlingen en begeleiders voor zij aan Wild Kijken beginnen.

  • Neem geen eten en drinken mee.
  • Loop rustig, rennen mag echt niet.
  • Raak niks aan
  • Fotograferen graag, maar zonder flits.
  • Praat zachtjes, stoor geen andere bezoekers.
  • De begeleider is aanspreekpunt voor de beveiligers van het museum. Zij zullen je er op wijzen als de kunst gevaar loopt of overige bezoekers overlast ervaren.

In de klas

Wild Kijken is zonder voorbereiding te spelen. Wil je de leerlingen toch alvast kennis laten maken met het Rijksmuseum? Tips:

Maandag t/m vrijdag
Interactieve speurtocht
Gratis

Geschikt voor

Groep 4 t/m 8

Aantallen

5 leerlingen per groepje
1 begeleider per groepje
Max. 2 groepjes per eeuw

Eigen programma

Kies je ervoor om geen gebruik te maken van ‘Wild Kijken’, maar een eigen programma te volgen, laat het ons dan weten via onderwijs@rijksmuseum.nl.