Bij een term als ‘Eureka!’ denk je misschien al gauw aan wetenschappers als Einstein, Da Vinci of Newton. Dat is niet zo gek, want uit onderzoek, zoals de ‘Draw a Scientist Test’, blijkt dat kinderen nog altijd meer aan een man denken als ze een wetenschapper tekenen dan aan een vrouw.

Nieuwe (kunst)historische verhalen en ervaringen van en over vrouwelijke wetenschappers in de geschiedenis zijn nodig om het androcentrische wereldbeeld te kantelen. Sterker nog: moeten we de uitgangspunten waarop de wetenschap zelf wordt beoefend niet herzien?

Aan de hand van stellingen gaan verschillende experts én het publiek in gesprek over het belang van een genderperspectief in de (wetenschaps)geschiedenis. We zijn benieuwd naar jouw frisse blik en bijdrage!

Starttijden: 20.15 | 20.55 | 21.30 | 22.10
Locatie: Picknickruimte
Duur: 25-30 minuten (verschilt per programma)

20.15 - 20.45 uur

Onzichtbare vrouwen in geschiedenis en wetenschap
Wie waren enkele belangrijke vrouwen in de geschiedenis en wetenschappen? Waarom kregen deze vrouwen niet dezelfde aandacht als mannelijke wetenschappers? In deze lezing laat hoogleraar Gily Coene ons vanuit een genderperspectief naar geschiedenis en wetenschap kijken. De lezing is het startpunt voor een live chatsessie waarin je als bezoeker aan de hand van een aantal stellingen in gesprek gaat met een mede-bezoeker.

Spreker:

  • Gily Coene is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit in Brussel en directeur van Rhea, een expertisecentrum voor Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit

20.55 - 21.20 uur

Onzichtbare vrouwen onderzocht
Hoe draagt een feministisch of genderperspectief op geschiedenis bij aan nieuwe verhalen over belangrijke vrouwen? En wat kan hierin de rol van een museum zoals het Rijksmuseum zijn? Tijdens dit panelgesprek gaan twee onderzoekers uit twee verschillende disciplines hierover met elkaar in gesprek.

Sprekers:

  • Marion Anker is historicus en wetenschappelijk medewerker Geschiedenis bij het Rijksmuseum en onderzoeker bij het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’-project
  • Gily Coene is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel en directeur van Rhea, expertisecentrum Gender, Diversiteit en intersectionaliteit

Moderator

Selm Merel Wenselaers is schrijver, dramaturg en programmamaker

21.30 - 22 uur

Onzichtbare vrouwen in de geschiedenis van de natuurwetenschap
Bij een term als ‘Eureka!’ denk je al gauw aan mannelijke wetenschappers als Einstein, Da Vinci of Newton. Maar vrouwen zijn al eeuwen vertegenwoordigd in de natuurwetenschappen. Margriet van der Heijden vertelt je meer over deze bijzondere vrouwen. De lezing is het startpunt voor een live chatsessie waarin je als bezoeker aan de hand van een aantal stellingen in gesprek gaat met een mede-bezoeker.

Spreker:

  • Margriet van der Heijden is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU Eindhoven en wetenschapsjournalist. Schrijver van het boek ‘Ongekend. Over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien’.

22.10 – 22.35 uur

Onzichtbare vrouwen onderzocht
Waarom zijn meer verhalen over vrouwen in de natuurwetenschappen, bijvoorbeeld binnen musea nodig? En waarom is het belangrijk om die verhalen ook vanuit een hedendaags perspectief te bekijken? Maria Sybilla Merian was bijvoorbeeld een buitengewone vrouw die veel heeft betekend voor de biologie. Tegelijkertijd kan haar werk niet los gezien worden van het koloniale kader waarbinnen ze werkte.

Sprekers:

  • Margriet van der Heijden is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU Eindhoven en wetenschapsjournalist.
  • Maria Holtrop is conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum en onderzoeker bij het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum’-project

Moderator

Selm Merel Wenselaers is schrijver, dramaturg en programmamaker