‘Under the magnifying glass: object-gerelateerd onderzoek in museale kostuum-/ modeverzamelingen’, is een symposium waar sprekers (conservatoren, restauratoren, onderzoekers) uit binnen- en buitenland hun beproefde en nieuwe onderzoeksmethoden zullen presenteren.

Naast verzamelen, bewaren en tentoonstellen, is onderzoek een van de belangrijke pijlers van het museale werk. In museumcollecties overal ter wereld worden objecten onderzocht op hun vakmanschap, techniek, constructie, materialen, herkomst en datering.

De kostuumcollectie van het Rijksmuseum, die zijn oorsprong in de jaren 1870 in Den Haag kent, is vanaf die tijd talloze keren intensief onderzocht volgens de kennis en maatstaven van de toenmalige tijd. Echter, in de laatste decennia hebben elkaar snel opvolgende technische en natuurwetenschappelijke ontwikkelingen verrassende mogelijkheden geschapen om nieuwe vragen te stellen en om andere invalshoeken te kiezen.

‘Oude’ veronderstellingen kunnen nu worden gecontroleerd, en soms zetten recente antwoorden eerdere ‘zekerheden’ onder druk. Het Rijksmuseum heeft voor dit symposium een aantal gerenommeerde sprekers (conservatoren, restauratoren, onderzoekers) uit binnen- en buitenland uitgenodigd om hun beproefde en nieuwe onderzoeksmethoden te presenteren. Het symposium wil een platform bieden om in een open en constructieve discussie de pro’s en contra’s van deze methoden tegen elkaar af te wegen.

Programma

Bezoek aan Vermeer

Aansluitend aan de eerste dag van het symposium zullen de deelnemers een bezoek brengen aan de Vermeer tentoonstelling.

Afscheid

Dit symposium markeert het afscheid van Bianca M. du Mortier, die na bijna 43 jaren als conservator Kostuum op 15 april a.s. met pensioen gaat.

April 2023
Symposium

Waar

Rijksmuseum, Amsterdam

Datum

20 - 21 april 2023

Taal symposium

Engels

Dag 1

8.45u - 9.15u : registreren
20u : einde

Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen

Dag 2

9u - 9.30u: registreren
15:20u: einde

Tickets

Early bird 225 euro (100 tickets available)
Regulier 255 euro
Studenten 60 euro