Een gezonde leefomgeving in een duurzame wereld. Wie wil dat niet? Vooral in steden vindt een grootschalige vergroening plaats om de omgeving leefbaar te houden. Maar wie gaat al dit groen onderhouden, en op welke manier?

Presentaties

onmisbare kennis

Tijdens deze dag nemen we de hovenier anno 2022 onder de loep. Zo zijn schoffelen en standaard bemesting niet meer van deze tijd. Kennis en overdracht over beplanting zijn nu belangrijker: het begrijpen en begeleiden, kennis over bodemleven en biodiversiteit. Hoveniers met deze kennis zijn hard nodig, maar gek genoeg zijn er steeds minder jongeren die voor het groene ambacht kiezen. De urgentie is dus hoog.

Inhoud van deze dag

We beginnen deze duurzame dag in het auditorium. Daar vertellen inspirerende sprekers de geschiedenis van het hoveniersvak en geven inzicht in onze relatie ten opzichte van groen in de stad. In de middag duiken we de Rijksmuseumtuinen in. Daar zijn korte lezingen van experts en leer je meer over bodemleven, hoe je een heester snoeit en het beheer van zeldzame planten. In het museum kan je ook de tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ (over allerlei kleine krioelende bodembeestjes) bezoeken.

SPREKERS

  • Erik de Jong, Emeritus hoogleraar Cultuur Landschap en Natuur - De hovenier: zorgen voor een levende wereld
  • Norbert Peeters, botanisch filosoof, universiteit Leiden– over plantblindheid
  • Jan de Hond, conservator Rijksmuseum
  • Sanne Horn, beplantingsontwerper tuin Rijksmuseum

Bedankt!

Sinds 2021 kunnen aanstaande hoveniers een stage/opleidingstraject volgen in de tuin van het Rijksmuseum. Deze themadag is bedoeld om een groter publiek te inspireren en kennis te laten nemen van dit veelzijdige, prachtige vak. Door het TIQ Fonds (Tuinieren met IQ) / Rijksmuseum Fonds kunnen we de tuinstage en kennisdag mogelijk maken.

10 oktober
12:30u – 17:30u
Gratis

Locatie

  • Atrium (1ste gedeelte)
  • Tuin (2de gedeelte)

VOOR WIE

Iedereen die geïnteresseerd is in het hoveniersvak (studenten en liefhebbers)

PROGRAMMA

12:30u inloop
13u start
18u einde