Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is het grootste collectieve mecenaat dat zich uitsluitend richt op kunst(aankopen) in Nederland.

De Vereniging Rembrandt wil iedereen nu en in de toekomst laten genieten van kunst. Dat doen zij al 130 jaar en zij willen dat blijven doen:

  • door musea bij kunstaankopen te steunen en zo de openbare kunstverzameling uit te breiden met steeds weer nieuwe meesterwerken;
  • door er aan bij te dragen dat belangrijke kunstschatten voor iedereen toegankelijk zijn en blijven;
  • door de verhalen achter bijzondere kunstschatten te vertellen.

De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum

In 1883 vormde de veiling van de tekeningencollectie van de verzamelaar Jacob de Vos de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging Rembrandt. Een groepje Amsterdamse particulieren wilde voorkomen dat deze voor Nederland belangrijke tekeningen niet meer in Nederland te zien zouden zijn. Zij kochten deze tekeningen uit de collectie De Vos en droegen die over aan het Rijksmuseum. Hiermee is het fundament van de Vereniging Rembrandt gelegd en blijven deze tekeningen voor iedereen toegankelijk. Alleen al voor het Rijksmuseum hielp de Vereniging Rembrandt bij het aankopen van honderden kunstwerken: van schilderijen, prenten en zilverwerk tot Aziatische kunst en beeldhouwkunst.

boekje

Het Rijksmuseum heeft in samenwerking met de Vereniging Rembrandt het boekje Rijksmuseum, met dank aan de Vereniging Rembrandt uitgegeven. In het boekje wordt een wandeling gemaakt langs de recente aanwinsten en andere hoogtepunten die de Vereniging Rembrandt in haar 130-jarig bestaan heeft gesteund. Als u nu lid wordt van de Vereniging Rembrandt krijgt u dit boekje cadeau.

Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt