Publicatiedatum: 29 oktober 2021 - 09:36

Theresa Costello heeft de Rijksmuseum Migelien Gerritzen scriptieprijs 2021 gewonnen voor haar onderzoek naar de scheuren die vrijwel altijd worden gevonden op mondstukken van glazen hoorns uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Het Rijksmuseum reikt de prijs sinds 2013 uit voor het beste afstudeerwerk van de UvA-master Conservering en restauratie van cultureel erfgoed.

De jury koos unaniem voor de scriptie, getiteld ‘Diagnostic Investigation into a Cracking Phenomenon on the Mouthpieces of Seventeenth-Eighteenth Century Glass Horns’ van Costello vanwege het uitgebreide onderzoek naar de scheuren en de heldere presentatie. De twee andere genomineerden waren Erica Loh en Jessica Carter. Erica Loh bestudeerde de uitdagingen van het behoud van botanische kunst en Jessica Carter deed onderzoek naar de degradatievormen van het pigment smalt in De Nachtwacht van Rembrandt.

Theresa Costello onderzocht de aard van de scheuren bij het mondstuk van glazen hoorns. Door het gebruik van onderzoekstechnieken als macro-röntgenfluorescentie, ionenchromatografie en fractografie, kon ze het materiaal achterhalen en de glazen hoorns reproduceren. Hiervoor werkte ze zelfs samen met een glasblazer. Door de procedures van het verhitten en koelen te volgen, kon ze het fenomeen gedetailleerder bestuderen en hebben we nu inzicht in hoe de scheuren ontstaan.

Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs

De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs wordt sinds 2013 uitgereikt aan studenten Conservering en restauratie van de Universiteit van Amsterdam. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van € 1.000, waarvan de helft direct wordt toegekend en de andere helft kan worden verzilverd nadat het onderzoek is gepubliceerd in een erkend vakblad voor conservering en restauratie.

De prijs is geïnitieerd door het Rijksmuseum en is ter nagedachtenis aan Migelien Gerritzen. Zij liet bij haar overlijden haar vermogen na aan het door haar opgerichte Migelien Gerritzen Fonds/Rijksmuseum Fonds, waarmee onder andere de opleiding van jonge restauratoren en onderzoekers mogelijk wordt gemaakt.

Conservering en restauratie aan de UvA

De Universiteit van Amsterdam biedt als enige Nederlandse universiteit een opleiding tot restaurator die voldoet aan de Europese normering. Het traject start met een tweejarige master Conservation and Restoration of Cultural Heritage: een interdisciplinaire opleiding gericht op studenten met een passie voor cultureel erfgoed die theorie en praktijk willen combineren. Het programma kent negen specialisaties en een track Technical Art History. Na afronding van de master kunnen studenten via een tweejarig Advanced Professional Programme de opleiding tot restaurator voltooien.