Bezoekersinformatie

 • Wanneer is het museum geopend?

  Informatie over openingstijden kunt u vinden op de pagina Openingstijden en prijzen.

 • Wanneer moet ik in de rij staan?

  Er kunnen zowel buiten het museum als bij de garderobe in het Atrium wachtrijen ontstaan. Deze wachtrijen gelden voor alle bezoekers, behalve voor Patronen en Vrienden van het Rijksmuseum en mensen met een reservering voor een rondleiding, workshop, lezing of verhaal op zaal. Zij kunnen met hun Vriendenbadge of reserveringsbevestiging langs de rij. De drukste tijden zijn vrijdag/zaterdag/zondag tussen 11 en 15 uur en op vakantie- en feestdagen.

 • Wat zijn de wachttijden voor de kassa?

  De drukste maanden zijn april, mei en augustus. U dient dan rekening te houden met wachttijden van ongeveer 20 tot 30 minuten. De rustigste uren voor een museumbezoek zijn voor 10 uur of na 15 uur. Wij raden u in ieder geval aan om online een e-ticket te kopen, dan hoeft u niet langs de kassa.

 • Wanneer hoef ik niet langs de kassa?

  Vrienden van het Rijksmuseum, Museumkaarthouders en personen met e-tickets hoeven niet langs de kassa.

 • Waar vind ik de entree van de Teekenschool?

  De entree van de Teekenschool bevindt zich op de Hobbemastraat 25 (tegenover het Zuiderbad).

 • Waar moet ik mij melden als ik een programma boek in de Teekenschool?

  U kunt zich direct melden bij de Teekenschool.

 • Zijn er speciale voorzieningen voor

  Minder-validen: het Rijksmuseum is toegankelijk voor minder-validen. Rolstoelen en elektrische rolstoelen zijn toegestaan. Er zijn liften; alle museumzalen zijn toegankelijk per rolstoel. Ook zijn er rolstoelen beschikbaar in het museum (zo lang de voorraad strekt). Vraag ernaar bij de kassa of informatiebalie.
  NB: Scootmobielen mogen niet naar binnen.
  Baby's en jonge kinderen: kinderwagens mogen het museum in, rugdragers niet. Deze moeten worden ingeleverd bij de informatiebalie. Er zijn buggies te leen (zolang de voorraad strekt).
  Blinden/slechtzienden: Blindengeleidehonden en stokken zijn toegestaan in het museum.

Voor mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mag één begeleider gratis mee. Een begeleider-kaartje kan opgehaald worden bij kassa 1.

 • Is er een garderobe/zijn er kluisjes (waar kan ik mijn koffer laten)?

  Er is een gratis bewaakte garderobe waar u ook uw tas of rugzak achter kunt laten. (Hand)tasjes mogen wel mee het museum in (grootte van een A3 maximaal). We hebben helaas geen mogelijkheid grote koffers aan te nemen. We hebben voor groepen en scholen een aparte garderobe, vraag ernaar bij de informatiebalie.

 • Mag ik foto’s maken in het museum?

  Foto’s maken zonder flits en video’s zonder licht is toegestaan. Het is niet toegestaan foto-, video- en filmopnamen te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van lampen, flitsapparatuur en/of statieven (incl. selfie sticks) zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de directie van het Rijksmuseum.

 • Is er WiFi beschikbaar in het museum?

  In het Rijksmuseum is gratis WiFi beschikbaar.

Toegangsbewijs en ticketverkoop

 • Hoe lang zijn tickets geldig?

  Tickets zijn geldig tot 1 jaar na aankoop.

 • Kan ik een ticket ruilen/geld terugkrijgen?

  Het is niet mogelijk een kaartje te ruilen of geld terug te ontvangen.

 • Kan je aan de kassa toegangstickets voor een andere dag kopen?

  Ja, u kunt aan de kassa tickets kopen voor een willekeurige andere dag.

 • Is het mogelijk bij de kassa een Museumkaart te kopen?

  Ja, bij de kassa van het Rijksmuseum kunt u een Museumkaart kopen. U kunt hiermee direct gratis naar binnen.

 • Kan ik met creditcard of andere betaalpas betalen?

  Aan de kassa, in het café en de winkel van het Rijksmuseum kunt u met creditcard, uw bankpas of Euro’s betalen. Wij accepteren Mastercard, VISA en American Express (geen Diners Club).

 • Als ik online tickets koop, kan ik deze dan gebruiken wanneer ik wil?

  Online tickets kunnen op elke willekeurige dag gebruikt worden. Tickets zijn geldig tot 1 jaar na aankoop.

Groepen en schoolbezoek

 • Kan ik voor of na openingstijd een exclusieve rondleiding boeken?

  Voor informatie over exclusieve rondleidingen of ontvangsten voor of na openingstijd kunt u contact opnemen met onze afdeling evenementen & ontvangsten via ontvangsten@rijksmuseum.nl.

 • Wat moet ik doen wanneer ik niet weet hoeveel mensen er in de groep zijn op de dag van bezoek?

  Dan raden wij u aan een inschatting te maken want u moet van te voren boeken en betalen voor een groep van meer dan 15 personen. Deze tickets kunnen niet geretourneerd worden maar zijn geldig tot de vervaldatum die op het ticket staat vermeld.

 • Wanneer ik teveel e-tickets heb kan ik die dan voor een ander bezoek gebruiken?

  Toegangstickets die u niet gebruikt heeft zijn geldig tot de op het ticket vermelde vervaldatum. Deze tickets kunt u bij een volgend bezoek dan nog gebruiken.

 • Ik heb geen creditcard of zakelijke rekening, dus dan kan ik geen e-tickets kopen. Kan ik dan toch reserveren voor mijn groep?

  Nee. U kunt voor groepen uitsluitend online reserveren en direct betalen met IDEAL of creditcard. U kunt niet op rekening betalen.

Toeristische branche

 • Wat als ik op het laatste moment moet doorgeven dat mijn groep vertraagd is?

  Als uw groep op het laatste moment vertraagd is (meer dan een kwartier na boeking), dan is uw capaciteitsreservering verlopen en is het mogelijk dat u moet wachten bij de ingang tot er ruimte genoeg is in het museum. U kunt telefonisch contact opnemen met de informatiebalie in het museum om uw vertraging door te geven: 020 6747 222.

 • Bestaat er een commissieregeling voor touroperators?

  Nee, er is geen commissie regeling. Wel bieden wij toeristische groepen vanaf 15 personen een gereduceerd tarief van €16,50 in plaats van €17,50 per volwassene.

 • Kan ik als hotel/rederij ook een stapel kaarten inkopen?

  Ja dit kan. U kunt bij de Rijksmuseum kassa iedere maandagmiddag tussen 16 en 17 uur het gewenste aantal voorverkooptickets bulk inkopen. Deze tickets zijn niet gebonden aan een specifiek tijdstip of datum. Voor bulk inkoop (boven de 50 stuks) betaalt u €16,50 in plaats van €17,50 per ticket. U kunt zich aanmelden voor bulk ticketinkoop via voorverkoop@rijksmuseum.nl.

 • Kan ik ook vooraf of achteraf op rekening betalen?

  Nee. Het is niet mogelijk uw bezoek op rekening te betalen. Groepsboekingen en e-tickets worden direct online afgerekend.

 • Wat is de maximale groepsgrootte per rondleider?

  De maximale groepsgrootte met een eigen rondleider is 20 personen.
  De maximale groepsgrootte met een Rijksmuseum-rondleider is 15 personen.