Opening Philipsvleugel

Nieuwe vleugel, nieuwe… We tellen af tot 1 november, de opening van de Philipsvleugel, de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het Rijksmuseum. De hele maand oktober 1 reden per dag waarom je dit niet mag missen!

Boek nu tickets

Koop een ticket

Nog 1 dag...

Nieuwe vleugel, nieuwe verwondering. Nog maar 1 dag en de Philipsvleugel gaat weer open! Morgen is iedereen welkom om met eigen ogen alle wonderen te zien: Modern Times, de Bredase muur, Shylight, 17de-eeuwse Chinese lakkamer, Document Nederland 2014: Nederland – België. En ons gloednieuwe restaurant: RIJKS®.

31-10

Nog 2 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe nacht. Nog 2 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. En dan is het meteen Museumnacht. Het hele Rijksmuseum is omgetoverd tot een fotostudio. Experimenteer met licht en composities, laat je portretteren door de ogen van Rembrandt of kom kijken in de speciale Rijksmuseum doka. Meer info: rijksmuseum.nl/museumnacht en tickets koop je hier.

30-10 Grandview Motel, Raton, New Mexico, Steve Fitch, 1981

Nog 3 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe workshop. Nog 3 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Deze nieuwe tentoonstellingsvleugel staat nu volledig in het teken van de fotografie. Ver voor de eerste fototoestellen was het Rembrandt van Rijn die een snapshot had geschilderd. Daarmee legde hij de lat meteen hoog voor alle fotografen die nog moesten komen. Ook nu nog. Tijdens deze workshop leer je hoe je een snapshot maakt, van het niveau zoals Rembrandt het graag zag. De workshop is elke zaterdag 14–16 uur, kom je ook? Boek hier.

29-10

Nog 4 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe timeline. Nog 4 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. En daar zie je de verbijsterend mooie tentoonstelling Modern Times over fotografie in de 20-ste eeuw. Op de foto de prachtige timeline van de fotografie. Wil je meer leren over deze wereldberoemde fotografen? Op 18 november start de collegereeks Modern Times.

28-10

Nog 5 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw restaurant. Nog 5 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open.Met daarin RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum dat vandaag officieel aan de pers wordt gepresenteerd. Ze mogen niet alleen kijken maar ook een hapje proeven. Ook nieuwsgierig? Reserveer dan nu via: Rijksrestaurant.nl

Nog 6 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe favoriet. Nog 6 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. In de tentoonstelling Modern Times zie je de favoriet van Christian Borstlap. Hij verwondert zich bij deze foto over het volgende: ‘Wat voor relatie hebben deze mensen? Wat hebben ze uiteindelijk gezien? En waar hadden ze het over op de weg terug?’ Waarover verwonder jij je bij deze foto?

26-10

Nog 7 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe Museumnacht. Nog 7 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. En dan is het meteen Museumnacht, die bij het Rijksmuseum volledig in het teken staat van fotografie! Er zijn fotografieworkshops en er is de mobiele Tintype Studio. Onderhand doen dj's hun ding. Bekijk het hele programma. En vergeet niet een kaartje te kopen op http://museumnachtamsterdam.nl/.

25-10

Nog 8 dagen...

Nog 8 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Vandaag is de persbijeenkomst, en wordt (bijna) alles onthuld! Vanavond zit Rijksmuseum directeur Wim Pijbes bij DWDD. Dan nog 8 nachtjes slapen en je schrijft een eigen recensie. Wij zijn benieuwd.

24-10

Nog 9 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe creaties. Nog 9 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Geen gelegenheid om naar Modern Times te komen? Check dan deze inspirerende Rijksstudioverzameling van Mattie Boom, onze conservator fotografie.

23-10

Nog 10 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe inrichting. Nog 10 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Op ditzelfde moment wordt er koortsachtig gewerkt aan de inrichting van de tentoonstelling Modern Times. Op de gezichten van alle betrokkenen staat te lezen: het wordt nog veel mooier dan we ooit hadden gedacht. Benieuwd hoe het is geworden? Kom vanaf 1 november.

22-10

Nog 11 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw perspectief. Nog 11 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Daar zie je in de tentoonstelling Modern Times deze favoriet van Jan de Bont: “Zijn tijd ver vooruit. Hij dwingt de kijker om anders naar fotografie te kijken. Iets alledaags wordt iets abstracts. Maar in de eerste plaats is het een mooie foto, eentje waar ik keer op keer naar blijf kijken.”

21-10 Gezicht vanaf de Pont Transbordeur, Marseille, László Moholy-Nagy, 1929

Nog 12 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe oude liefde. Nog 12 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open met de fototentoonstelling Modern Times. Met daarin Eve Arnolds portret van Marilyn Monroe tijdens de opnamen voor The Misfits, in het jaar voor haar dood. Meer over deze bijzondere foto in de nieuwe blogpost van onze collega Hinde Haest.

20-10 Portret van Marilyn Monroe aan de speeltafel, Eve Arnold, ca. 1960

Nog 13 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe museumnacht. Nog 13 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. En die dag is het meteen… nacht! Inderdaad, museumnacht, dus je kunt meteen de nieuwe vleugel zien en een speciale programmering op het thema “fotografie”. Let op: je moet wel een kaartje kopen, en dat kan nu al: www.n8.nl. Op de foto, de N8 vorig jaar, nog zonder Philipsvleugel!

19-10

Nog 14 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw restaurant. Nog 14 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin het nieuwe restaurant, Rijks. Als je tromgeroffel hoort, dan klopt dat: je kunt vanaf vandaag een tafeltje reserveren! Voorzichtige waarschuwing: het zou druk kunnen worden. Reserveer een tafeltje.

18-10

Nog 15 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe lezing. Nog 15 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin 'Modern Times', een inspirerende fototentoonstelling. Dus maken we je graag attent op de leuke lezing hierover door onze Hinde Haest. Je krijgt in vogelvlucht een beeld van de 20ste-eeuwse fotografie. Noteer 16 november en reserveer.

17-10 Zissou opstijgend met zijn zelfgebouwde zweefvliegtuig, Jacques Henri Lartigue, 1910

Nog 16 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe verhalen. Nog 16 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open met de tentoonstelling ‘Modern Times’. Martine Gosselink, Hoofd afdeling Geschiedenis, “Modern Times toont ook oorlogsfoto’s, zoals deze van twee soldaten bij de Slag om Saipan in '44. Zaterdag 18 oktober, op de Nacht van de Geschiedenis, gaan we dieper in op oorlogen. Het thema Vriend & Vijand komt terug in debatten, interviews, strijdliederen en protestsongs, van Christopher Clark tot Karsu, van de NAVO tot Stefan Hertmans.” Koop hier tickets.

16-10 Amerikaanse soldaat tijdens de Slag om Saipan tijdens de Tweede Wereldoorlog, W. Eugene Smith, 1944

Nog 17 dagen...

Nieuwe vleugel, oude grens. Nog 17 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin ook Document Nederland, de jaarlijkse tentoonstelling waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd. Dit keer is dat Hans van der Meer met Document Nederland 2014: Nederland – België.

15-10

Nog 18 dagen...

Nieuwe vleugel, oude architect. Nog 18 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. De vleugel is begin vorige eeuw gebouwd en is nog ontworpen door Pierre Cuypers, de architect van het hoofdgebouw. Je ziet hem hier rechts op de foto. Maar wie o wie is die man links?

14-10

Nog 19 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe tentoonstelling. Nog 19 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open.
En bij die opening op 1 november start meteen de ticketverkoop voor Late Rembrandt, een verbijsterend mooie tentoonstelling. Dus wees er snel bij, en kijk nu vast op www.rijksmuseum.nl/rembrandt.

Nog 20 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe oude favoriet. Nog 20 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open met de fototentoonstelling 'Modern Times'. Conservator Hans Rooseboom: "Mijn favoriete foto is 'Light Drawing' van Herbert Matter. Die is 71 jaar oud, maar had ook op een beurs met hedendaagse fotografie kunnen hangen!”

12-10

Nog 21 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw licht. Nog 21 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin een nieuw object waar we heel erg trots op zijn: een lichtobject van de internationaal beroemde Studio Drift. Het heet Shylight en het object opent en sluit zoals planten dat doen.

11-10

Nog 22 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe oude gewoonte. Nog 22 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Het Rijksmuseum krijgt maar liefst 13 nieuwe tentoonstellingszalen. Maar ook in dat extra grote museum mogen kinderen t/m 18 jaar nog steeds gratis naar binnen, ook naar die tentoonstellingen.

10-10

Nog 23 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe vrienden. Nog 23 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Goed nieuws voor iedereen maar zeker voor onze Vrienden. Want die hebben gratis toegang tot tentoonstellingen, hoeven nooit in de rij te staan en zien Modern Times als eerste tijdens de Previewweek van 25 t/m 31 oktober! Klik hier als je ook Vriend wilt worden.

9-10

Nog 24 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe mode. Nog 24 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin een gloednieuwe tentoonstelling: Modern Times. Met foto’s uit de (nu nog) onbekende maar prachtige fotocollectie van het Rijksmuseum. Dit is een foto van George Hoyningen-Huene, met de nieuwe mode van zomer 1931.

foto2 Nathalie Paley, de tweede echtgenote van de modeontwerper Lucien Lelong ('Madame Lucien Lelong'), met een jurk van Lucien Lelong en en een hoedje van Maria Guy, George Hoyningen-Huene (Baron), 1931

Nog 25 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw college. Nog 25 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin Modern Times, een inspirerende fototentoonstelling. Dus maken we je graag attent op het Rijkscollege, waarin conservatoren en restauratoren je wegwijs maken in de fotografie van de 20ste eeuw.

meisje Portret van een meisje, Dorothea Lange, 1940

Nog 26 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe oude muur. Nog 26 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin de zogeheten 'Bredase Muur', een stukje van 'het eerste Renaissancepaleis ten Noorden van de Alpen'. Dat paleis stond in Breda, werd deels gesloopt en Cuypers zelf heeft dit stukje naar het Rijks gehaald. De Bredase muur is te zien in het prachtige 'kleine' atrium in de Philipsvleugel.

muur

Nog 27 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw filmpje. Nog 27 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Een aparte vleugel met daarin veel ruimte voor prachtige tentoonstellingen en een – al zeggen we het zelf – heel goed restaurant. Hierbij een heuse hyperlapse van de nieuwe vleugel. Er wordt nog hard gewerkt.

Nog 28 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe kindercursus. Nog 28 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin Modern Times, fotografie in de 20-ste eeuw, een inspirerende fototentoonstelling. Daarom maken we je graag attent op onze nieuwe kindercursus experimentele fotografie.

cursus

Nog 29 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe oude lak. Nog 29 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. En daarin ziet u na een lange restauratie voor het eerst een zeer bijzonder topstuk uit onze collectie: de 17de eeuwse Chinese lakkamer! Afkomstig uit het paleis van de Friese stadhouders in Leeuwarden.

lak

Nog 30 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuw restaurant. Nog 30 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin… het splinternieuwe restaurant. Uit betrouwbare bron weten we dat daar overdreven lekker gekookt wordt. Op de foto onze nieuwe executive chef Joris Bijdendijk. Welkom, Joris.

joris

Nog 31 dagen...

Nieuwe vleugel, nieuwe tentoonstelling. Nog 31 dagen en de Philipsvleugel gaat weer open. Met daarin een gloednieuwe tentoonstelling: Modern Times, fotografie in de 20-ste eeuw Je ziet 400 van de mooiste foto’s uit de (nu nog) onbekende maar prachtige fotocollectie van het Rijksmuseum. Dit is er een van, je zag het meteen, John Gutmann.

foto1 Olympisch kampioene schoonspringen Marjorie Gestring, San Francisco 1936, John Gutmann, 1936