Het Rijksmuseum heeft een bijzondere groep portretminiaturen uit Nederlands West-Indië in de collectie. Wat vertellen deze kleine en intieme portretten ons over de Nederlandse Atlantische wereld in de lange achttiende eeuw, een wereld waarin deze portretten werden verplaatst in een broekzak, aan een ketting, of in een pakketje aan boord van een schip?

Over het project

Er is nog weinig bekend over een groep portretminiaturen die is overgedragen aan het Rijksmuseum als restanten uit onbeheerde boedels in Suriname. Dit project onderzoekt deze objecten en stelt het medium centraal in de vroegmoderne beeldcultuur van Nederlands West-Indië en de circum-Atlantische wereld die ze verbond. Portretminiaturen zijn juist unieke draagbare portretten, gemaakt in een periode die gekenmerkt werd door overzeese reizen en koloniale expansie. Ook de keuze van de materialen is interessant wanneer we naar de functie van de miniaturen kijken: materialen als ivoor, parels, en goud waren verbonden aan koloniale expansie, slavernij, en vroegmoderne opvattingen over ras en huidskleur. Het onderzoek plaatst deze portretminiaturen in de beweging van mensen, goederen, en ideeën in de Nederlandse Atlantische wereld.

Doel van het project

Dit onderzoek zal worden gepubliceerd in een boek, Coloured Ivory: Portrait Miniatures in the Dutch Atlantic World, dat wordt uitgebracht in de reeks Rijksmuseum Studies in History. Het vergroot onze kennis van deze groep miniaturen en de mogelijke identificatie van hun makers en de geportretteerden, en draagt daarmee bij aan de Nederlandse en Caribische kunstgeschiedenis. Waar portretminiaturen nog weinig aandacht krijgen in deze context, geeft deze studie aanleiding om het medium te herzien als een belangrijke uitingsvorm in de vroegmoderne Atlantische wereld.

Onderzoekers

Damiët Schneeweisz
d.schneeweisz@rijksmuseum.nl
Johan Huizinga Fellow

Eveline Sint Nicolaas
E.Sintnicolaas@rijksmuseum.nl
Senior conservator Geschiedenis

Gijs van der Ham
Gijs.vander.Ham@rijksmuseum.nl
Senior conservator Geschiedenis

Partners en sponsoren

Dit Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds, en maakt deel uit van het Rijksmuseum Fellowship Programme.