De verstilde interieurs van Vermeer en De Hooch zijn wereldberoemd en het huishouden van Jan Steen is zelfs spreekwoordelijk. Maar hoe leefde men nou echt in de 17de eeuw?

Over het project

Het huis werd in de 17de eeuw beschouwd als een microkosmos, waarin iedereen zijn eigen rol vervulde. Met deze tentoonstelling maken we via interieur en huisraad kennis met de bewoners: man en vrouw, jong en oud, arm en rijk.

Hoe geven zij vorm aan het dagelijks leven, van eten en drinken tot hygiëne en slapen, maar ook de grote levensgebeurtenissen, zoals geboorte, huwelijk en dood? Hun eigendommen, overdadig of juist ingetogen, vertellen over hun wereldbeeld en de maatschappelijke verwachtingen, maar ook over het spanningsveld tussen religieuze moraal en weerbarstige praktijk.

Doel van het project

Museaal onderzoek naar toegepaste kunst is traditioneel ingericht naar materiaal. Dit onderwerp biedt een uitgelezen kans om de volle breedte van de eigen collectie in een nieuw perspectief te tonen en aan te vullen met alledaagse objecten die alleen als archeologische vondst bewaard zijn.

Geen stijlgeschiedenis van zilver, glas, keramiek of textiel, maar het gebruik van de objecten en hun gebruikers spelen de hoofdrol. Zo maakt de bezoeker kennis met het leven in de 17de eeuw aan de hand van tastbare objecten en herkenbare thema’s.

Gerelateerde publicaties

Tentoonstellingscatalogus in voorbereiding.

Gerelateerde evenementen

Symposiumreeks
Toon mij uw huis… De materiële cultuur van het 17de-eeuwse huishouden
Universiteit Leiden, 24 maart, 21 april en 26 mei 2023


Tentoonstelling, Rijksmuseum 2025.

Medewerkers

Femke Diercks
f.diercks@rijksmuseum.nl
Hoofd Toegepaste Kunst

Sara van Dijk
s.van.dijk@rijksmuseum.nl
Conservator Textiel