Aan de slag met de collectie:
Scheepsmodel William Rex
Vriend, Adriaen de, Davidsen, Adriaen, Moerman, Cornelis, 1698
Dit model laat zien hoe een Nederlands oorlogsschip er aan het eind van de 17de eeuw uitzag. Het model is gebouwd op de Vlissingse werf waar ook echte oorlogsschepen van stapel liepen. Deze waren wel ruim twaalf keer zo groot. Dit schip heeft 74 kanonnen aan boord. Het pronkmodel stond opgesteld in de vergaderzaal van de Zeeuwse Admiraliteit in Middelburg.
- Soort kunstwerkscheepsmodel, pronkmodel, volmodel
- ObjectnummerNG-MC-651
- Afmetingenhoogte 410 cm x lengte 452 cm x breedte 205 cm
- Fysieke kenmerkenhout, messing, ijzer, glas, touw en textiel
Stories


Identificatie
Titel(s)
- Model van een linieschip van 74 stukken, bekend als de 'William Rex'
- Model van een linieschip van 74 stukken
Objecttype
Objectnummer
NG-MC-651
Beschrijving
Gepolychromeerd, getuigd spantmodel. Vier en zeventig stukken verdeeld over drie dekken; de bovencampanje is onbewapend. Laag galjoen met een leeuw met Engelse kroon als schegbeeld. Voorschot, regeling en kraanbalken versierd met snijwerk. Platte spiegel en hol wulf. Het hek heeft twee verdiepingen en is overdadig versierd met snijwerk van putti, allegorische figuren en lofwerk; het draagt het wapen van Zeeland, de datum en een kruis in stralenbundel met de monogrammen RWR. De zijgalerijen, versierd met snijwerk van putti en lofwerk, zijn van één verdieping met gepunte overkapping en een uitbouw voor een lantaarn. Recht roer met versierde vierkante roerkoning die buiten de romp blijft, kolderstok op het halfdek. Het model is voorzien van drie ankers, drie spillen en vier pompen. De zeeg loopt op naar achteren, twee dubbele barkhouten en twee reehouten; rondspant. Het schip heeft een zeventiende eeuws driemasttuig met zeilen; een blinde en bovenblinde op de boegspriet, ronde marsen en ezelshoofden, bezaansroede.
Opschriften / Merken
- monogram, op de reling: ‘RWR (4x)’
- opschrift, op de achtersteven: ‘1698’
Onderdeel van catalogus
Catalogusreferentie
- L.G. Carr Laughton, Old Figure Heads and Sterns, London/New York 1925, p. 174, afb. b.
- Correspondentie tussen Jhr. (B.W.F.) van Riemsdijk, toenmalig directeur van het Nederlandsch Museum en den admiraal (E.) Paris, toenmalig directeur van het Musée de la Marine te Parijs, MS 1889-1890, Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam H 269.
Vervaardiging
Vervaardiging
- modelmaker: Vriend, Adriaen de, Vlissingen
- modelmaker: Davidsen, Adriaen, Vlissingen
- houtsnijder: Moerman, Cornelis, Vlissingen
- modelmaker: Maertens, Pieter, Middelburg
- modelmaker: Louwerissen, Jacob, Middelburg
- modelmaker: Dont, Jacob, Middelburg
- toezichthouder: Cornelis Evertsen (1628-1679), Middelburg
Datering
1698
Zoek verder op
Materiaal en techniek
Fysieke kenmerken
hout, messing, ijzer, glas, touw en textiel
Materiaal
Techniek
Afmetingen
hoogte 410 cm x lengte 452 cm x breedte 205 cm
Toelichting
De romp werd in 1698 in Vlissingen gebouwd en getuigd in de Kamer van de Admiraliteit van Zeeland in de oude Abdij van Middelburg, waar het model als ‘pronkscheepje’ werd opgesteld. Daar trof J.P. Asmus het model in 1796 in verwaarloosde staat aan en wist nog net de verkoop ervan te voorkomen. Hij liet het restaureren en naar Amsterdam overbrengen in 1798, van waaruit het in 1825 werd overgeplaatst naar het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden in Den Haag. Daar werd het versierd met een groot aantal vlaggen. Wegens plaatsgebrek werd het in 1858 aan de Marinemodellenkamer teruggegeven. Sinds de 19de eeuw wordt het model 'William Rex' genoemd, een verwijzing naar de monogrammen op het hek, aangezien het niet overtuigend met een bestaand linieschip kan worden geïdentificeerd. Een mogelijkheid is dat het model los is gebaseerd op het Zeeuwse schip Koning William van 94 stukken. De Koning William nam deel aan de zeeslag bij La Hogue; wordt na 1712 niet meer genoemd. Het model vertoont zeker veel overeenkomsten, maar mist daarentegen wel twintig stukken.
Dit werk gaat over
Persoon
Onderwerp
Plaats
Verwerving en rechten
Copyright
Herkomst
...; Admiraliteit van Zeeland (Admiralty of Zeeland), Middelburg, 1698;{J.M. Obreen, _Catalogus der verzameling modellen van het Departement van Marine_, The Hague 1858, no. 651.} transferred to 's Lands Werf (Navy dockyard) Amsterdam, 18 April 1798;{HNA 2.01.29.02 Dept. Marine, Aanhangsel I, inv. no. 20, La. M no. 1.} transferred to the Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden (Royal Cabinet of Curiosities), The Hague, 1825;{NHA 476 KKvZ, inv. no. 844, no. 12.} transferred to the Ministerie van Marine (Department of the Navy), The Hague, 1858;{NHA 476 KKvZ, inv. no. 844, no. 12.} transferred to the museum, 1883
Documentatie
- L.G. Carr Laughton, Old Figure Heads and Sterns, London/New York 1925, p. 174, afb. b.
- Correspondentie tussen Jhr. (B.W.F.) van Riemsdijk, toenmalig directeur van het Nederlandsch Museum en den admiraal (E.) Paris, toenmalig directeur van het Musée de la Marine te Parijs, MS 1889-1890, Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam H 269.
Gerelateerde objecten
Onderdelen
Duurzaam webadres
Als u naar dit object wilt verwijzen, gebruik dan de duurzame URL:
Vragen?
Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!