Aan de slag met de collectie:
Kaarsenkroon
anonymous, anonymous, anoniem, anoniem, anoniem, anoniem, anonymous, anonymous, 1650
Grote geelkoperen kaarsenkronen zorgden in veel kerken voor verlichting. Hun vorm is door de functie bepaald en biedt beperkt ruimte voor kwabornament. Ook op deze kroon is kwab alleen toegepast in de monsterkoppen waar de kaarsenarmen aan ontspringen.
- Soort kunstwerkkroonluchter
- ObjectnummerBK-1987-1
- Afmetingenhoogte 173 cm x diameter 155 cm x gewicht 113 kg


Identificatie
Titel(s)
- Kaarsenkroon van twee hoogten met ieder acht armen
- Kaarsenkroon
Objecttype
Objectnummer
BK-1987-1
Beschrijving
Het voorwerp bestaat uit een smeedijzeren stang, een ijzeren splitpen en de volgende gegoten en op de draaibank bewerkte delen van geel koper: de hangring, twee stamdelen, de bol, de knop, twee keer acht armen met de bijbehorende vetvangers, kaarsenhouders en pinnen. Het met gegroefde ringen versierde bovenste stamdeel is bovenaan bolvormig, gaat vervolgens over in een standring met openingen voor de acht armen. Zij zijn gemerkt met de cijfers een t/m acht ingeslagen links van de opening. Bij de opening gemerkt met het cijfer drie is aan de rechterkant nogmaals het cijfer drie ingeslagen. Het met gegroefde ringen versierde onderste stamdeel is bovenaan balustervormg, gaat vervolgens over in een standring met openingen voor de acht armen. Zij zijn gemerkt met de cijfers een t/m acht ingeslagen links van de opening. De ronde bol is ongedecoreerd. Op de knop onderaan de stam het opschrift: HENDRICK SCHOLTEN 1650. De stang heeft in het boveneind een spleet voor de splitpen, waarmee het geheel aan de hangring kan worden bevestigd. De armen van de twee kransen hebben een S-vorm, en gaan naar buiten toe over in het platte bevestigingsdeel voor de houder met de vetvanger. Halverwege de arm is gestileerde dolfijnenkop en zijn krullen. Aan de stamzijde zijn zij voorzien van een nok om met een pin in de stam te kunnen worden vastgezet. Aldaar zijn de armen voor het merendeel met een t/m acht ingeslagen stippen gemerkt. De vetvangers zijn aan de onderkant geribd geprofileerd rond de opening en hebben verder telkens twee gegroefde ringen. De cylindrische kaarsenhouders, die een geprofileerde uitstekende rand, twee gegroefde ringen en een verdikking onderaan hebben, gaan over in een baluster met onderaan het eind met de schroefdraad en een knopje, waarin het centergat te zien is. Bij de drie kransen zijn de armen en de vetvangers telkens met behulp van dezelfde modellen gegoten. De kaarsenhouders van de bovenste kransen zijn gelijk, die van de onderste krans zijn groter doch van hetzelfde model. De oorspronkelijke pinnen hebben bovenop een balustervormige vaas. Zij zijn aangevuld met andere stukken. Zowel de vetvangers als de standringen hebben dichtgemaakte, ronde gaten, die er op wijzen dat de kaarsenkroon ooit geëlectrifieerd is geweest.
Opschriften / Merken
opschrift, op de knop onder de bol, graveren: ‘HENDRICK SCHOLTEN 1650’
Vervaardiging
Vervaardiging
- geelgieter: anonymous, Amsterdam (mogelijk)
- geelgieter: anoniem, Amsterdam (mogelijk)
- geelgieter: anonymous, Noordelijke Nederlanden
- geelgieter: anoniem, Noordelijke Nederlanden
Datering
1650
Zoek verder op
Materiaal en techniek
Materiaal
Techniek
Afmetingen
hoogte 173 cm x diameter 155 cm x gewicht 113 kg
Toelichting
Hendrick Scholten is de opdrachtgever voor het maken van deze kaarsenkroon. Zijn naam staat te lezen onderaan de kaarsenkroon, op de knop onder de bol.
Verwerving en rechten
Verwerving
aankoop 1987
Copyright
Documentatie
Gerelateerde objecten
Onderdelen
Duurzaam webadres
Als u naar dit object wilt verwijzen, gebruik dan de duurzame URL:
Vragen?
Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit object? Laat het ons weten!