Jan Toorop

Uit de serie Nederlandse meesters in 10 wapenfeiten

Jan Toorop (1858-1928) was rond 1900 ongetwijfeld de meest avant-gardistische kunstenaar in Nederland. Hij experimenteerde graag en maakte zich snel de nieuwe stijlen eigen die in razend tempo de moderne kunstwereld veroverden, zoals het pointillisme en de Art Nouveau.

Zelfportret van Jan Toorop Zelfportret van Jan Toorop

{{ 1 | leadingZero }}

Twee culturen

De half-Javaanse Toorop verenigde twee werelden in zich. Hoe Europees hij ook werd, zijn Javaanse afkomst maakte blijvend deel uit van zijn kunst. Een zelfportret van de kunstenaar op jonge leeftijd toont hem als een begaafd colorist en tekenaar, met een Aziatisch uiterlijk en een kritische, open blik.

Zelfportret van Jan Toorop

De zee De zee

{{ 2 | leadingZero }}

De zee als inspiratiebron

In 1887 verhuisde Jan Toorop naar Katwijk en vestigde hij zich aan zee, een blijvende bron van inspiratie. In allerlei technieken gaf hij haar weer, zoals hier in close-up en geschilderd met het paletmes.

De zee Jan Toorop (1858-1928), olieverf op doek, 1887

Misty Sea Misty Sea

{{ 3 | leadingZero }}

Stijlperiodes

Zijn leven lang wisselde Toorop fases af waarin hij zich concentreerde op één stijl. Tussen 1888 en 1891 had hij pointillistische schilderijen gemaakt, in 1900 – na zijn terugkeer naar de kust - pakte hij deze stijl weer op. Door te schilderen met puntjes op een lichte ondergrond ontstond het doorzichtige effect in dit ijle, mysterieuze zeegezicht.

Misty Sea Jan Toorop (1858-1928), olieverf op doek, 1899

O Grave, where is thy Victory? O Grave, where is thy Victory?

{{ 4 | leadingZero }}

Symbolist

Vroeg in de jaren negentig exposeerde Toorop grote tekeningen vol figuren en persoonlijke symbolen. Ook hierin viel hij terug op zijn Javaanse achtergrond. Deze symbolistische tekeningen vormden zijn grote doorbraak.

O Grave, where is thy Victory? Jan Toorop (1858-1928), zwart en gekleurd krijt en potlood op bruin papier, 1892

Portret van zuster Nelly Portret van zuster Nelly

{{ 5 | leadingZero }}

Begenadigd portrettist

Portretten vormen een ander hoogtepunt in Toorops oeuvre. Dit getekende portret van Nelly Goudkade toont haar in haar verpleegsterskostuum. Een bijzonder portret van een professionele vrouw. En dat kwam destijds niet vaak voor.

Portret van zuster Nelly Jan Toorop (1858-1928), potlood en gekleurd krijt, 1894

Marguérite Marguérite

{{ 6 | leadingZero }}

Lid van de Europese avant-garde

Toorop was betrokken bij bijna alle Europese vernieuwings bewegingen rond 1900. Kunstenaars als de Oostenrijker Gustav Klimt en de Belg Fernand Khnopff waren zeer verwant, onder meer in de manier waarop zij de moderne vrouw verbeelden: als verleidelijke maar onaantastbare wezens.

Marguérite Jan Toorop (1858-1928), potlood en gekleurd krijt, ca. 1896

Bandontwerp voor: Louis Couperus, Metamorfoze, 1897 Bandontwerp voor: Louis Couperus, Metamorfoze, 1897

{{ 7 | leadingZero }}

Ontwerper

Toorop maakte ook naam als grafisch ontwerper, in het bijzonder van affiches en boekbanden. Ook hier was hij een groot vernieuwer: voor de romans van de schrijver Louis Couperus ontwierp hij een aantal boekbanden die teruggrijpen op zijn symbolistische werk.

Bandontwerp voor: Louis Couperus, Metamorfoze, 1897

Arbeid voor de vrouw. Loten van de Nationale tentoonstelling van vrouwenarbeid à 50 cents op het terrein en in de Depots verkrijgbaar. Eerste prijs een juweelen sieraad ter waarde van f.1000,- Arbeid voor de vrouw. Loten van de Nationale tentoonstelling van vrouwenarbeid à 50 cents op het terrein en in de Depots verkrijgbaar. Eerste prijs een juweelen sieraad ter waarde van f.1000,-

{{ 8 | leadingZero }}

Maatschappelijk betrokken

Toorop toonde zich vanaf het begin betrokken bij sociale misstanden en zette zijn kunst hiervoor in. Zo ontwierp hij de poster voor de eerste Nederlandse feministische manifestatie in Den Haag van 1898. Het affiche toont een strijdbare vrouw die op het aambeeld slaat.

Arbeid voor de vrouw. Loten van de Nationale tentoonstelling van vrouwenarbeid à 50 cents op het terrein en in de Depots verkrijgbaar. Eerste prijs een juweelen sieraad ter waarde van f.1000,-

Portret van mevrouw, Marie Jeannette de Lange Portret van mevrouw, Marie Jeannette de Lange

{{ 9 | leadingZero }}

Meesterwerk

De Lange was voorvechtster van comfortabele en meer hygiënische reformkleding, een belangrijk doel van de eerste feministen. Voor dit portret koos Toorop een pointillistische techniek, vol lichte kleuren en decoratieve vormen. Hij beschouwde het zelf als een van zijn meesterwerken.

Portret van Marie Jeannette de Lange, Jan Toorop, 1900

De schelpenvisser De schelpenvisser

{{ 10 | leadingZero }}

Strijder voor moderne kunst

Vanaf 1898 verbleef Toorop ‘s zomers in de badplaats Domburg aan de Zeeuwse kust. Zijn aanwezigheid daar trok zowel begunstigers aan als kunstenaars, zoals Piet Mondriaan. Samen met de verzamelaarster Marie Tak van Poortvliet richtte Toorop in Domburg een paviljoen op voor tentoonstellingen van eigentijdse kunst.

De schelpenvisser