Jacob de Wit

Uit de serie Nederlandse meesters in 10 wapenfeiten

Jacob de Wit was een vermaard historieschilder en specialist in decoratieve interieurschilderingen. Met zijn scheppende fantasie en virtuoze stijl werd hij de best betaalde schilder in Amsterdam, met een internationale reputatie.

De winter De winter

{{ 1 | leadingZero }}

Naamgever van een genre

De Wit was een meester in het maken van grisailles, een techniek waarbij met witte en grijze tinten de illusie van een marmeren beeldhouwwerk in laagreliëf wordt gecreëerd. Vaak schilderde hij kindergroepjes, die de seizoenen of elementen verbeelden. Hij werd zelfs zo met dit type schildering vereenzelvigd, dat het genre de naam ‘witje’ is gaan dragen.

De winter Jacob de Wit (1695-1754), olieverf op doek, 1740

Apollo tronend op de wolken met Minerva en de negen muzen, 1731. SK-C-1221. Bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap Apollo tronend op de wolken met Minerva en de negen muzen, 1731. SK-C-1221. Bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap

{{ 2 | leadingZero }}

Hemelse wolkenluchten

De Wits plafondstukken overtuigen door hun illusionisme, ruimtelijkheid en kleur. De toeschouwer wordt meegevoerd in de wereld van de goden, die zweven in de lucht en verpozen op wolken. De Wit schilderde deze plafonds op een speciaal daarvoor ontworpen toestel.

Apollo tronend op de wolken met Minerva en de negen muzen, Jacob de Wit, 1731

De winter De winter

{{ 3 | leadingZero }}

De perfecte illusie

Het was gebruikelijk om de geschilderde lichtval af te stemmen op de natuurlijke lichtval in een vertrek waarvoor de schildering was bestemd. De Wit deed dit met groot vernuft. Afhankelijk van de afstand tot de lichtbron liet hij de contouren van de schaduwen zacht vervloeien of bakende hij ze scherp af.

De winter Jacob de Wit (1695-1754), olieverf op doek, 1740

De herfst De herfst

{{ 4 | leadingZero }}

Putti

De schilderingen die De Wit maakte voor boven de deur of schoorsteen verbeelden vaak mollige naakte jongetjes, putti in het Latijn. Ze zijn in de weer met attributen die geassocieerd worden met bijvoorbeeld een seizoen of een element. De Wit schilderde deze thema’s zo vaak dat hij kon putten uit een vast repertoire van motieven.

De herfst Jacob de Wit (1695-1754), olieverf op doek, 1740

Jupiter, vermomd als herder, verleidt Mnemosyne, godin van het geheugen Jupiter, vermomd als herder, verleidt Mnemosyne, godin van het geheugen

{{ 5 | leadingZero }}

Het ideaal van het ensemble

De Wits interieurschilderingen waren geen zelfstandige schilderijen, maar hadden een vaste plaats in het interieur. De zaalstukken waren bestemd voor grote vakken, uitgespaard in de betimmering. Ze waren onderdeel van een interieurensemble, waaraan alle kunsten een bijdrage leverden.

Jupiter, vermomd als herder, verleidt Mnemosyne, godin van het geheugen Jacob de Wit (1695-1754), olieverf op doek, 1727

Offer van Abraham Offer van Abraham

{{ 6 | leadingZero }}

Geïnspireerd door Rubens

De beroemde Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) was een belangrijk voorbeeld voor De Wit. In Antwerpen bestudeerde hij de plafondschilderingen uit Rubens’ werkplaats in de Jezuïetenkerk. De Wit liet zijn kopieën naar deze cyclus in prent brengen door een van zijn leerlingen.

Offer van Abraham

De verkondiging aan Maria De verkondiging aan Maria

{{ 7 | leadingZero }}

Een katholieke schilder

Als katholiek kreeg De Wit aanvankelijk veel opdrachten van katholieke zijde. Voor katholieke schuilkerken maakte hij altaarstukken en zijn eerste opdrachten voor het decoreren van woonhuizen kwamen van geloofsgenoten. Al snel vonden ook andere opdrachtgevers hun weg naar De Wit.

De verkondiging aan Maria

Mozes verkiest de zeventig oudsten Mozes verkiest de zeventig oudsten

{{ 8 | leadingZero }}

Een monumentale opdracht

Eén van de grootste schilderijen in Nederland staat op naam van De Wit. Mozes verkiest de zeventig oudsten is ruim 5 bij 12,5 meter en beslaat een hele wand in het Paleis op de Dam, destijds het stadhuis. De Wit maakte vele voorstudies voor deze prestigieuze opdracht, waaronder deze olieverfschets.

Mozes verkiest de zeventig oudsten

Zelfportret in medaillon omringd door schildersattributen Zelfportret in medaillon omringd door schildersattributen

{{ 9 | leadingZero }}

Best betaalde Amsterdamse schilder

Zijn kunst legde De Wit geen windeieren. Samen met de portretschilder Jan Maurits Quinkhard was hij de best betaalde schilder in Amsterdam. In 1742 werd zijn jaarinkomen getaxeerd op 4000 gulden en hij woonde op stand aan de Keizersgracht.

Self-Portrait in Medallion, Surrounded by Painter's Attributes, Jacob de Wit, 1705 - 1754

Ontwerp voor een driedelige plafondversiering Ontwerp voor een driedelige plafondversiering

{{ 10 | leadingZero }}

Een goede administratie

Op de ontwerptekeningen en olieverfschetsen waarmee De Wit zijn schilderingen voorbereidde, noteerde hij vaak gegevens over zijn opdrachtgever, het jaar van vervaardiging en de bestemming. Deze opschriften vormen nu een belangrijke bron voor onderzoek.

Ontwerp voor een driedelige plafondversiering