Adam van Vianen

Uit de serie Nederlandse meesters in 10 wapenfeiten

Adam was een belangrijk zilversmid, net als zijn broer Paulus. Waar Paulus van Vianen de wijde wereld in trok en triomfen vierde aan hoven in het buitenland, vernieuwde zijn broer de edelsmeedkunst vanuit Utrecht. Wat zijn de 10 dingen die je over Adam van Vianen moet weten?

Kan met deksel Kan met deksel

{{ 1 | leadingZero }}

Luchtspiegelingen

Op allerlei manieren speelt dit monument in zilver met ons verwachtingspatroon. Zo is dit kunstwerk niet bedoeld als een kan om uit te schenken, maar als een beker om uit te drinken. Wat wordt uitgebeeld is ook diffuus: alles wat we lijken te herkennen, blijkt bij nader inzien uit verschillende wezens te zijn samengesteld.

Kan met deksel Adam van Vianen (1568 –1627), zilver, verguld, 1614

Adam van Vianen, Kan met deksel, 1614 Adam van Vianen, Kan met deksel, 1614

{{ 2 | leadingZero }}

De edelsmeedkunst centraal

De hagedissen binnenin zijn een directe verwijzing naar de kunst van Paulus van Vianen. Net zoals het dier tot leven komt door de kracht van de zon, blaast de zilversmid met behulp van het vuur het zilver leven in. De verscheidenheid aan vormen en versieringen aan de buitenzijde verbeelden dus de creativiteit en de scheppingskracht van de edelsmid.

Interieur van: Kan met deksel, Adam van Vianen (I), 1614

Kan met deksel Kan met deksel

{{ 3 | leadingZero }}

Een technisch hoogtepunt

Virtuositeit in concept en uitwerking combineerde Adam Van Vianen hier met een statement in techniek. Het lichaam van deze kan is niet samengesteld uit verschillende onderdelen, maar is inclusief voet en oor uit één plaat zilver gemaakt. Alles wat je ziet is gedreven, door de zilversmid met hamer en een eindeloze reeks stiften gecreëerd.

Kan met deksel Adam van Vianen (1568 –1627), zilver, verguld, 1614

Kan met deksel Kan met deksel

{{ 4 | leadingZero }}

Ornament in de hoofdrol

Droombeelden zoals deze werden rond 1600 door Paulus van Vianen als eerste toegepast. In zijn kunstwerken spelen ze een bijrol, Adam verlegde het accent en gaf het ornament hier de hoofdrol.

Kan met deksel Adam van Vianen (1568 –1627), zilver, verguld, 1614

Tazza (drinkschaal) met voorstelling van Circe en de gezellen van Odysseus Tazza (drinkschaal) met voorstelling van Circe en de gezellen van Odysseus

{{ 5 | leadingZero }}

Het samenspel tussen de broers

Het samenspel tussen vorm en versiering is al eerder in het werk van Adam van Vianen aanwijsbaar, en bewijst dat de broers wisten wat de ander bezig hield. Kijk maar naar het koelvat op de voorgrond; ook hier is de hoofdvorm opgelost in een vloeiende substantie waarin herkenbare lichaamsdelen opgenomen zijn.

Tazza (drinkschaal) met voorstelling van Circe en de gezellen van Odysseus Adam van Vianen (ca. 1569–1627), zilver, 1610

Zondeval Zondeval

{{ 6 | leadingZero }}

Part of the scene

De experimenten van Adam van Vianen reflecteren de ideeën van de Haarlemse en Utrechtse schilderacademies. Hij maakte daar ook onderdeel van uit : Cornelis Cornelisz van Haarlem droeg in 1605 een prent aan Van Vianen op, met andere kunstenaars vierde de edelsmid in 1620 de terugkeer van Gerard van Honthorst uit Italië.

Zondeval

Drinkschaal Drinkschaal

{{ 7 | leadingZero }}

Verhalende voorwerpen

Door kwabmotieven telkens met andere elementen te combineren, kon Adam van Vianen reeksen verhalen vertellen. Hier is dat de kringloop van het leven; op het uiteinde van de schaal wordt een kind verwekt en geboren, de vorm van de schaal zelf verwijst naar de dood. Op de voet verbeelden de gezichten de stadia van het leven.

Drinkschaal Adam van Vianen (ca. 1568/1569-1627), Utrecht, 1618, zilver

Beker Beker

{{ 8 | leadingZero }}

Natuur als inspiratie

Ook wonderen der natuur vormden een inspiratiebron. De Harpa Major werd in de 17de eeuw beschouwd als één van de mooiste en kostbaarste exotische schelpensoorten, en is door Van Vianen tot in het kleinste detail nagebootst. Vechtende meermannen en een vluchtende zeemeermin verplaatsen het naar de wereld van de fantasie, en verwijzen tegelijkertijd naar de leefwereld van het schelpdier.

Beker Adam van Vianen (ca. 1568/1569-1627), Utrecht, 1625, zilver

Twee zoutvaten met Kaïn en Abel, en het offer van Abraham Twee zoutvaten met Kaïn en Abel, en het offer van Abraham

{{ 9 | leadingZero }}

Kunst als hoofdzaak

Door composities over te zetten in andere dimensies, materialen en technieken verkende Adam van Vianen de grenzen van zijn vakgebied. Met het verhaal van Kaïn en Abel sloot hij aan bij een traditie in de Italiaanse beeldhouwkunst en met de tegenhanger, Abraham en Izaäk, bij de Zuid-Nederlandse schilderkunst. Zo liet hij zien dat de edelsmid andere mogelijkheden bezat dan de beeldhouwer en de schilder, en benadrukte hij dat de edelsmeedkunst een zelfstandige kunstvorm was.

Twee zoutvaten met Kaïn en Abel (r), en het offer van Abraham (l), Adam van Vianen (mogelijk), 1621

Schelpvormige beker Schelpvormige beker

{{ 10 | leadingZero }}

Eeuwige roem

Gedichten, portretten en biografieën hielden de naam van Adam van Vianen in eer, reeksen weergaven van zijn werk garandeerden dat nooit vergeten werd waarop zijn roem berustte. Zo werd hij exemplarisch voor een uitzonderlijke stroming in de Nederlandse edelsmeedkunst, en ontwikkelde zijn familienaam zich tot een soortnaam voor alle kunstwerken in zilver.

Schelpvormige beker