Zogende vrouw

Jacob Ernst Marcus, naar Schnorr, 1784 - 1826, prent, RP-P-OB-22.756

Op de rand van een hemelbed zoogt een vrouw haar kind, een man staat naast haar en kijkt toe. In de deuropening op de achtergrond een tweede man. Rechtsonder gemerkt: bl.80.

Man in een tuin bij nacht

G.M. Heaton, naar A. Elink Sterk, ca. 1827 - 1836, prent, RP-P-OB-55.418

Een man met gevouwen handen zittend op een steen in een ommuurde tuin bij een kerkgebouw. Op de achtergrond een staande man in lange jas, aan de hemel een volle maan. Rechtsonder: bl. 120.

Dood van Archimedes

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1795, prent, RP-P-1907-4791

Bij de inname van Syracuse wordt Archimedes door een Romeinse soldaat gedood. Archimes zit in zijn studeervertrek en tekent een wiskundig cirkeldiagram. De Romeinse soldaat die het vertrek binnenkomt doodt hem met zijn zwaard.

Mungo Park op reis

Ludwig Gottlieb Portman, naar Louis Moritz, 1803, prent, RP-P-1906-274

De Schotse dokter Mungo Park rust uit bij een boom. Hij is in gesprek met een Afrikaan. Op de achtergrond in het landschap bliksemschichten. Illustratie van een scène uit 'Mungo Park'.

Sabijnse maagdenroof

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1793, prent, RP-P-1905-2145

Romeinse soldaten grijpen de ongehuwde Sabijnse maagden vast en trachten hen mee te nemen naar Rome. Rechts op een verhoging staat Romulus, die zijn soldaten het teken geeft om de maagden weg te voeren.

Lucius Quinctius Cincinnatus…

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1793, prent, RP-P-1905-2152

De Romeinse veldheer Lucius Quinctius Cincinnatus wordt tot dictator benoemd. Een soldaat laat hem kiezen tussen het zwaard en een ploeg. Uiteindelijk wint hij de oorlog met de Aequi al na zestien dagen, om meteen weer zijn velden te gaan ploegen.

Titus bedreigt Pomponius

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1794, prent, RP-P-1905-2157

Nadat de mishandelde Titus over het lot van zijn vader Titus Manlius Torquatus hoort gaat hij naar het huis van Pomponius. Als de bedienden het vertrek hebben verlaten bedreigt hij Pomponius met een dolk, waarop laatstgenoemde het vonnis van Manlius intrekt.

Dood van Lucius Emilius Paulus

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1795, prent, RP-P-1907-4789

Een Romeinse soldaat die wegvlucht voor de vijand ziet de stervende Lucius Emilius Paulus liggen. Hij biedt hem zijn paard aan. Lucius Emilius Paulus weigert echter en draagt de soldaat op zelf weg te vluchten.

Deugd van Scipio

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1795, prent, RP-P-1905-2169

Allucius wordt door Publius Cornelius Scipio Africanus herenigd met zijn verloofde. Uit dankbaarheid grijpt hij de hand van de Romeinse generaal.

Scipio en Hasdrubal aan de maaltijd

Ludwig Gottlieb Portman, naar Jacobus Buys, 1796, prent, RP-P-1905-2171

De legeraanvoerders Scipio en Hasdrubal zitten gezamelijk aan de maaltijd bij de koning van Syphax. De koning dringt er op aan dat ze vrede sluiten.