Ludwig Gottlieb Portman, 1795, prent, RP-P-1907-4791

Bij de inname van Syracuse wordt Archimedes door een Romeinse soldaat gedood. Archimes zit in zijn studeervertrek en tekent een wiskundig cirkeldiagram. De Romeinse soldaat die het vertrek binnenkomt doodt hem met zijn zwaard.

Ludwig Gottlieb Portman, 1803, prent, RP-P-1906-274

De Schotse dokter Mungo Park rust uit bij een boom. Hij is in gesprek met een Afrikaan. Op de achtergrond in het landschap bliksemschichten. Illustratie van een scène uit 'Mungo Park'.

Ludwig Gottlieb Portman, 1793, prent, RP-P-1905-2145

Romeinse soldaten grijpen de ongehuwde Sabijnse maagden vast en trachten hen mee te nemen naar Rome. Rechts op een verhoging staat Romulus, die zijn soldaten het teken geeft om de maagden weg te voeren.

Ludwig Gottlieb Portman, 1793, prent, RP-P-1905-2152

De Romeinse veldheer Lucius Quinctius Cincinnatus wordt tot dictator benoemd. Een soldaat laat hem kiezen tussen het zwaard en een ploeg. Uiteindelijk wint hij de oorlog met de Aequi al na zestien dagen, om meteen weer zijn velden te gaan ploegen.

Ludwig Gottlieb Portman, 1794, prent, RP-P-1905-2157

Nadat de mishandelde Titus over het lot van zijn vader Titus Manlius Torquatus hoort gaat hij naar het huis van Pomponius. Als de bedienden het vertrek hebben verlaten bedreigt hij Pomponius met een dolk, waarop laatstgenoemde het vonnis van Manlius intrekt.

Ludwig Gottlieb Portman, 1795, prent, RP-P-1907-4789

Een Romeinse soldaat die wegvlucht voor de vijand ziet de stervende Lucius Emilius Paulus liggen. Hij biedt hem zijn paard aan. Lucius Emilius Paulus weigert echter en draagt de soldaat op zelf weg te vluchten.

Ludwig Gottlieb Portman, 1795, prent, RP-P-1905-2169

Allucius wordt door Publius Cornelius Scipio Africanus herenigd met zijn verloofde. Uit dankbaarheid grijpt hij de hand van de Romeinse generaal.

Ludwig Gottlieb Portman, 1796, prent, RP-P-1905-2171

De legeraanvoerders Scipio en Hasdrubal zitten gezamelijk aan de maaltijd bij de koning van Syphax. De koning dringt er op aan dat ze vrede sluiten.

Ludwig Gottlieb Portman, 1796, prent, RP-P-1905-2164

Sophonisbe, de dochter van Hasdrubal, ontvangt van een bediende de beker met gif die door Masinissa is gezonden.

Ludwig Gottlieb Portman, 1796, prent, RP-P-1905-2176

Chiomara gooit het afgehouwen hoofd van de centurio die haar verkrachtte voor de voeten van haar echtgenoot Ortiagon, stamhoofd van de Galatische Tolistoboii.