Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9683

De zittende Clio, de muze van de geschiedenis, houdt in haar linkerhand een schrijftafeltje en een inktpot, in haar rechterhand een pen. Links aan haar voeten liggen boeken. Boekillustratie voor een boek waarin de verschillende muzen aan het woord komen.

Salomon Savery Franco Estius, 1589, prent, RP-P-OB-102.861

Maria geeft het Christuskind de borst tijdens de rust op de vlucht naar Egypte. Een doorkijk naar een rivierlandschap in de achtergrond.

Christoffel van Sichem (I) , Hendrick Goltzius, Jacob Canin, 1601, prent, RP-P-OB-103.930

Portret van Willem I. Hij staat achter een tafel met een kleed en houdt een commandostaf in de hand. Op de tafel liggen zijn helm en de handschoenen van zijn harnas. In de ondermarge zijn naam.

Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9681

Calliope, de muze van de epiek, zit met een boek in haar hand en draagt een lauwerkrans op haar hoofd. Links van haar liggen boeken. Boekillustratie voor een boek waarin de verschillende muzen aan het woord komen.

Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9686

Erato, de muze van de lyriek en liefdespoëzie, is hier abusievelijk aangeduid als Euterpe, de muze van de muziek en de lyriek en is afgebeeld met de attributen van de muze Urania. De zittende Erato houdt een globe en een passer in haar handen. Aan haar voeten liggen een boek en een meetlat.…

Joannes Meyssens Franciscus van der Steen, 1649, prent, RP-P-OB-59.880

Portret van geleerde, schrijver en kunstenaar Dirck Volckertsz Coornhert. Onderaan in de marge een drieregelige tekst in het Frans.

Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9684

De zittende Terpsichore, de muze van de zang en dans, bespeelt de luit. Links aan haar voeten liggen een lier en een boek. Boekillustratie voor een boek waarin de verschillende muzen aan het woord komen.

Christoffel van Sichem anoniem (I) , Hendrick Goltzius, 1690, prent, RP-P-OB-103.931

Portret van Willem I. Hij staat achter een tafel met een kleed en houdt een commandostaf in de hand. Op de tafel liggen zijn helm en de handschoenen van zijn harnas. Op het tafelkleed staat het Zweedse wapen.

Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9685

Euterpe, de muze van de muziek en lyriek is hier abusievelijk aangeduid als Erato, de muze van de lyriek en liefdespoëzie. De zittende Euterpe bespeelt de dwarsfluit en aan haar voeten liggen een klarinet en boeken. Boekillustratie voor een boek waarin de verschillende muzen aan het woord komen.

Hendrick Goltzius, Johannes Colom Pieter Nolpe, 1650, prent, RP-P-1885-A-9687

Thalia, de muze van het blijspel en de herderspoëzie, zit met een narrenmasker in haar hand en aan haar voeten een boek. Haar haren zijn gevlochten. Boekillustratie voor een boek waarin de verschillende muzen aan het woord komen.