Adriaan Pietersz. Loosjes Pieter van der Meulen, 1819, prent, RP-P-1905-4470

Portret van dichter Hermannus Gerardus Oosterdijk.

Ludwig Gottlieb Portman, 1795, prent, RP-P-1907-4791

Bij de inname van Syracuse wordt Archimedes door een Romeinse soldaat gedood. Archimes zit in zijn studeervertrek en tekent een wiskundig cirkeldiagram. De Romeinse soldaat die het vertrek binnenkomt doodt hem met zijn zwaard.

Ludwig Gottlieb Portman, 1796, prent, RP-P-OB-103.435

De legeraanvoerders Scipio en Hasdrubal zitten gezamelijk aan de maaltijd bij de koning van Syphax. De koning dringt er op aan dat ze vrede sluiten.

Jacobus Buys Ludwig Gottlieb Portman, 1799, prent, RP-P-1904-2864

Cato de Jongere biedt Ptolemaeus van Cyprus aan om de functie als hogepriester van Aphrodite in Paphos, als compensatie voor het verlies van zijn koningschap, te aanvaarden.

Ludwig Gottlieb Portman, 1795, prent, RP-P-1904-2869

De Romeinse staatsman Gaius Flaminius Nepos spreekt het volk toe. Zijn vader echter trekt hem weg van de verhoging.

Ludwig Gottlieb Portman, 1793, prent, RP-P-1904-2871

Duel tussen de Horatii en Curiatii, twee drielingen van respectievelijk Romeinse en Albaanse komaf, waarbij de oorlog wordt beslist. Hier doodt Publius Horatius de gewonde Curiatii een voor een. Romeinen moedigen hem aan.

Ludwig Gottlieb Portman, 1796, prent, RP-P-1904-2876

Publius Cornelius Scipio Nasica ontvangt het beeld van Cybele, de godin van de aarde, in de haven van Ostia. Hij moet het zo spoedig mogelijk naar Rome brengen.

Ludwig Gottlieb Portman, 1793, prent, RP-P-1905-2145

Romeinse soldaten grijpen de ongehuwde Sabijnse maagden vast en trachten hen mee te nemen naar Rome. Rechts op een verhoging staat Romulus, die zijn soldaten het teken geeft om de maagden weg te voeren.

Ludwig Gottlieb Portman, 1793, prent, RP-P-1905-2152

De Romeinse veldheer Lucius Quinctius Cincinnatus wordt tot dictator benoemd. Een soldaat laat hem kiezen tussen het zwaard en een ploeg. Uiteindelijk wint hij de oorlog met de Aequi al na zestien dagen, om meteen weer zijn velden te gaan ploegen.

Ludwig Gottlieb Portman, 1794, prent, RP-P-1905-2157

Nadat de mishandelde Titus over het lot van zijn vader Titus Manlius Torquatus hoort gaat hij naar het huis van Pomponius. Als de bedienden het vertrek hebben verlaten bedreigt hij Pomponius met een dolk, waarop laatstgenoemde het vonnis van Manlius intrekt.