Tijdens de tentoonstelling Slavernij organiseren we drie sessies waarin Maartje Duin en Peggy Bouva, makers van de populaire podcast De plantage van onze voorouders (VPRO), in gesprek gaan met personen die, naar aanleiding van hun podcast, ook op zoek zijn gegaan naar hun familieverleden.

Slavernij - 10 mensen, 10 verhalen

Een tentoonstelling over slavernij. Niet als abstract begrip, maar in de vorm van persoonlijke en waargebeurde verhalen. Verhalen uit zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als uit Zuid-Afrika en Azië.

Voor het eerst richten we onze blik op slavernij in de Nederlandse koloniale periode. Een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis. Een periode waarin mensen tot bezit en objecten in administraties werden gemaakt. In de tentoonstelling vertellen we tien waargebeurde verhalen van mensen die hierbij betrokken waren. Tien persoonlijke verhalen over mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt of slavenhouder waren. Of over mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?

18 en 25 juni, 2 juli
Vrienden, Rijksextra, Patronen

Aanmelden

We nodigen je graag per e-mail uit.