Wie aankomt, vertrekt of een overstap maakt op de luchthaven kan hier genieten van een bijzondere selectie werken uit onze eigen collectie. Met elf 19de-eeuwse landschappen van onder anderen Willem Roelofs, Anton Mauve en Richard Roland Holst zie je hoe het beeld van het landschap verandert onder invloed van de opkomst van de industrie.

Waar kunstenaars eerst de natuur machtig en groots afbeelden wordt later de invloed van de mens voelbaar. Uiteindelijk komt het verlangen naar de onbedorven natuur centraal komt te staan.

Onveranderlijk

Tot 1850 wordt de natuur gezien als sterk en onveranderlijk: het was nauwelijks voorstelbaar dat de mens hier een blijvende invloed op zou kunnen hebben. Kunstenaars schilderen de natuur vol drama en contrasten. Ook componeren ze idyllische landschappen.

Industriƫle revolutie

Dat beeld verandert totaal na de Industriƫle Revolutie. De mens begint met een intensieve exploitatie van de natuurlijke bronnen, de natuur treedt terug om plaats te maken voor landbouwgrond en groeiende steden. Veel kunstenaars willen ontsnappen aan de drukte en trekken naar het platteland.

Verftube

Met moderne schildersmaterialen, zoals de verftube en de draagbare ezel, is het veel makkelijker om buiten te schilderen. Voor het eerst beelden kunstenaars direct af wat ze voor zich zien. Ze focussen op details zoals de reflectie van licht in het water, en op natuurelementen zoals zand en sneeuw.

Idealiseren

Eind 19de eeuw gaan schilders er weer toe over om de natuur te idealiseren. Niet om haar indrukwekkend en sterk te doen lijken, maar juist om een gevoel over te brengen van nostalgie en rust. Dit zien we onder meer terug in intiem soort landschap.

Ontworpen door NEXT architects

De S-vormige tentoonstellingsruimte van 167 m2 is ontworpen door NEXT architects. De grafische vormgeving is van Irma Boom. Bezoekers kunnen het museum via twee kanten betreden. In de naast gelegen winkel zijn souvenirs uit het Rijksmuseum en andere Nederlandse musea verkrijgbaar.

Met dank aan

Rijksmuseum Schiphol is mogelijk gemaakt door ING, hoofdsponsor van het Rijksmuseum en Amsterdam Airport Schiphol.

24 uur per dag
Gratis toegankelijk
Holland Boulevard

Voor iedereen die aan- of terugkomt en overstapt.

Locatie

Rijksmuseum Schiphol is te vinden op de Holland Boulevard. De Holland Boulevard is het gebied op de eerste verdieping van het terminalgebouw tussen Lounge 2 en 3 achter de veiligheidscontrole.

De ingang van Rijksmuseum Schiphol De ingang van Rijksmuseum Schiphol

0:55 min.