Rondom de tentoonstelling organiseren we binnen en buiten het museum programma’s en producten waarin de thema’s en verhalen uit de tentoonstelling breder worden uitgemeten, met ruimte voor dialoog over de verschillende perspectieven en de nawerking van deze geschiedenis.

Evenementen

 • 22 mei: Indonesische kunst en kunstenaars ten tijde van de Revolusi
  Locatie: Maastricht, Bonnefanten Museum
  Korte lezingen, videoportretten, interviews, muziek en gesprek over welke rol kunstenaars spelen in politiek en geschiedschrijving? Hoe hebben Indonesische kunstenaars de revolutie verbeeld en mede-vormgegeven?
  Gasten: Robin Block, Merapi Obermayer, Aminudin T.H. Siregar, Kerstin Winking. En live vanuit Indonesië, Yogyakarta: Kartika Affandi en Timoteus Anggawan Kusno.
  Moderator Sadiah Boonstra.
  Voertaal Engels.

De evenementen organiseren we samen met programmeurs Sadiah Boonstra, Maria Rey-Lamslag en de genoemde locaties.

 • Terugkijken: Talkshow Revolusi!
  Locatie: Pakhuis de Zwijger Amsterdam
  Een talkshow met conservatoren Revolusi!, Nancy Jouwe, Susan Legêne, Ronald Nijboer, David Van Reybrouck, DJ Sekan en Feba Sukmana. Presentatie Griselda Molemans. Voertaal Nederlands, Engelse ondertiteling.
  Terugkijken: kijk hier de talkshow terug

Programmering

 • Podcast
  Driedelige podcast ‘Als geschiedenis in je opstaat’
  In de afleveringen onderzoeken schrijver Marjolijn van Heemstra en Iris van Santen, projectleider bij het Rijksmuseum, hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden. Door haar werk kwam onverwachts Iris' Indische familieverhaal in beeld. Het roept gevoelens op die ze niet goed kan plaatsen, een verdriet dat ze niet begrijpt. Samen met Marjolijn gaat ze op zoek naar een antwoord op de vraag of en hoe lang pijn uit vorige generaties nog kan doorwerken. In samenwerking met VPRO en Stichting Marjolijn van Heemstra.
  Lancering in radioprogramma OVT op 13 februari 2022.

 • Videoportretten nazaten
  Mensen die een persoonlijke band hebben met objecten uit de tentoonstelling vertellen over de doorwerking van de gebeurtenissen binnen hun families. De video’s zijn gratis te bekijken via Stories en in de Teekenschool van het Rijksmuseum. In samenwerking met Beyond Walls.

Een woord van dank

Veel van de evenementen en programmering wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds en DutchCulture.

Gratis en betaald
Verspreid door het land

Boeken

De evenementen en programmering kun je boeken bij de locaties die dit mogelijk maken.