Deze zomer kun je er niet omheen, de immense beelden in de tentoonstelling Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen. Kelly is een van de belangrijkste kunstenaars van de tweede helft van de 20ste eeuw uit de Verenigde Staten. Negen van zijn beelden komen naar onze tuinen. Voor het eerst zijn deze in Nederland te zien.

In de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van de beelden die de kunstenaar heeft gemaakt,vanaf het begin van de jaren ‘60 tot kort voor zijn overlijden. Ellsworth Kelly vond inspiratie in ‘dingen die hij zag’. Die waarnemingen bracht hij terug tot de essentie en transformeerde hij tot eenvoudige, scherpe vlakken en vormen. Zo is de liggende sculptuur Curve I (1973) geïnspireerd op een platgetrapt kartonnen bekertje.

Ellsworth Kelly maakte hij nauwelijks onderscheid tussen schilder- en beeldhouwkunst, bij beide ligt het accent op de vorm. ‘De vorm van mijn schilderkunst is de inhoud’, zei hij zelf. Door de vorm, maar ook door kleurstelling en materiaalkeuze, tekenen zijn werken zich in heldere lijnen af tegen hun omgeving. Kelly’s kleurgebruik is intens en contrastrijk, maar ook in brons, weervast staal of hout vormen zijn beelden heldere visuele statements.

Wie was Ellsworth Kelly?

Ellsworth Kelly (Newburgh 1923 – 2015 Spencertown) wordt beschouwd als een van de belangrijkste abstract werkende kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn dienst in het Ghost Army in de Tweede Wereldoorlog volgt Kelly een beeldende kunstopleiding in Boston en later in Parijs. Hij verblijft er zes jaar en brengt in zijn laatste jaren ook bezoeken aan Nederland. Na zijn terugkeer naar de VS in 1954 duurt het enkele jaren voordat hij wordt opgenomen in de New Yorkse kunstwereld.

Vanaf 1957 verwerven bekende musea als het Whitney Museum of American Art in New York zijn werk en in 1973 is zijn eerste overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. In Nederland hebben het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het KröllerMüller Museum in Otterlo werk van Ellsworth Kelly in de collectie.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus: Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen in het Nederlands/Engels, geschreven door Alfred Pacquement en met een bijdrage van Carel Blotkamp, emeritus-hoogleraar moderne kunstgeschiedenis bij de Vrije Universiteit Amsterdam, over de relatie van Ellsworth Kelly met Nederland. Vanaf medio juni verkrijgbaar in de webshop en in de Rijksmuseum winkel.

Podcast en rondleiding

Wat maakt het werk van Ellsworth Kelly zo fascinerend? En welke band had de Amerikaan Kelly met Europa en Nederland in het bijzonder? Experts Carel Blotkamp en Ludo van Halem praten erover met Janine Abbring in de podcastserie In het Rijksmuseum. De bonusaflevering is vanaf half juni te beluisteren via de bekende podcastapps.

Er zijn vanaf 18 juni ook rondleidingen over de tentoonstelling Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen.

ELLSWORTH KELLY IN HET STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

Het Stedelijk Museum Amsterdam beschikt over een grote verzameling van Amerikaanse abstracte naoorlogse kunst, en heeft een lange band met Ellsworth Kelly. Het Stedelijk was het eerste Europese museum dat een werk van hem verwerft (1967) en een solotentoonstelling organiseert (1979). In aansluiting op de tentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen laat het Stedelijk in de Audizaal de sculptuur Blue Red Rocker uit 1963 zien en het schilderij Blue Curve VI uit 1982. Deze werken zijn te zien van 28 mei tot augustus.

BEELDEN IN DE RIJKSMUSEUMTUINEN

Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is onderdeel van een reeks beeldententoonstellingen in de museumtuinen die worden samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou in Parijs. Eerder waren in deze reeks Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018) en Louise Bourgeois (2019) te zien.

Met dank aan

Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Ellsworth Kelly Studio. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker, Ellsworth Kelly Studio, Art Mentor Foundation Lucerne, Pon en Rijksclub.

Headerbeeld: Ellsworth Kelly with Yellow Blue, 1969, EK 416. Courtesy Ellsworth Kelly Studio. EK DAP 69.1

t/m 24 oktober
Gratis toegankelijk
Rijksmuseumtuinen

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Hulphonden toegestaan

Veelgestelde vragen

Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info