Het corona-virus heeft Nederland (en de wereld) vanaf maart 2020 in de greep. Fotograaf Henk Wildschut onderzoekt de impact van corona op het maatschappelijk leven en brengt de Nederlandse omgang met het virus in beeld.

Afstand

Wildschut volgt niet de waan van de dag, maar neemt in zijn fotografie afstand waardoor patronen zichtbaar worden. Het gáát bij dit onderwerp ook om afstand, letterlijk. En om grote aantallen: voorraden mondkapjes en andere beschermende middelen. Net als bij zijn eerdere Document Nederland opdracht Ons Dagelijks Brood (2013) fotografeert Wildschut met een heldere, quasi-klinische blik die de leegte, afstand, stilte en omvang dwingend in beeld brengt.

Menselijk gezicht

Achter de afstandelijk ogende high-tech en systematiek onthult Wildschut evengoed het menselijke gezicht in deze crisis. Portretten worden afgewisseld met foto's van binnenruimtes (laboratoria, RIVM, persconferenties) en buitenruimtes. Wat daardoor zichtbaar wordt is hoe de overheid het virus probeert te bestrijden, welke gevolgen dat heeft voor onze omgeving en hoe dat er achter de schermen uitziet.

Aanzien

Met zijn foto's velt Henk Wildschut geen oordeel: door de ruimte, afstand en volumes te laten zien, laat Henk Wildschut zien hoe een land tijdelijk van aanzien is veranderd. Door van enige afstand te fotograferen, laat hij zien hoe groot de groepen demonstranten zijn, hoe groot de voorraden beschermende middelen zijn: we krijgen daardoor een beter beeld van de omvang van alle maatregelen en protesten daartegen.

Document Nederland

Het Rijksmuseum vraagt sinds 1975 jaarlijks een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp vast te leggen. Vanaf 1997 gebeurt dat onder de naam Document Nederland. De fotograaf wordt gevraagd om gedurende een jaar een thema of onderwerp uit de actualiteit te volgen en in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een prachtige beeldgeschiedenis van Nederland in de late 20ste en het begin van de 21ste eeuw.

Document Nederland Junior

Naast Document Nederland organiseert het Rijksmuseum voor de dertiende keer ook Document Nederland Junior, een fotowedstrijd voor jongeren. Dit jaar is het voor het eerst dat de winnaars hiervan prominent tentoongesteld worden in de fotogalerie in de Philipsvleugel, naast de foto’s van Henk Wildschut. Voorheen werden deze winnaars altijd tentoongesteld in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Met dank aan

Document Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Fonds 1975/ Rijksmuseum Fonds en het Familie van Heel Fonds/ Rijksmuseum Fonds.

t/m 16 januari
Fotogalerij

Starttijd

Voor deze tentoonstelling is geen aparte starttijd nodig, naast je algemene starttijd. Je kunt bij de ingang van de Philipsvleugel aangeven dat je voor deze tentoonstelling komt.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info