Waarom hangen er meer mannelijke dan vrouwelijke schilders in het Rijksmuseum? En hoe worden arbeidende mensen met een beperking verbeeld in prentkunst? Tijdens deze Nacht richten we de spotlights op het thema (On)gezien Werk.

Ook kijken we of we meer te weten kunnen komen over anonieme ambachtslieden uit de Middeleeuwen. En waar zien we de sporen van gedwongen arbeid in de vorm van slavernij terug? Deze Nacht staat de collectie van het Rijksmuseum centraal en kan je op zaal met conservatoren, onderzoekers, schrijvers, muzikanten en vele andere experts persoonlijk in gesprek gaan.

Locaties en thema's

Op deze Nacht van de Geschiedenis wordt er overal gewerkt! Per locatie of eeuw komt een subthema aan bod: van arbeidsmigratie op de vroege en late 20ste eeuw, werken met een beperking in de Bibliotheek tot genderverhoudingen op de 17de eeuwse werkvloer.

Maand van de geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar vindt de 17de editie van de Maand van de Geschiedenis fysiek én online plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

Goed om te weten

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Daarom vragen we je bij de ingang om een coronatoegangsbewijs. Dit kan zijn een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona.

Met CoronaCheck of via CoronaCheck.nl kun je deze coronabewijzen aan ons laten zien.

We doen dit met

We organiseren De Nacht van de Geschiedenis met hulp van en samen met Berenschot, het Prins Bernhard Cultuurfonds en vijf partners: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

30 oktober 2021
20 – 23u
Fysiek programma

Tickets

  • regulier: 29,95
  • Kortingstickets zijn uitverkocht

Goed om te weten

Je hebt een coronatoegangsbewijs nodig. Lees er meer over.

Toegankelijkheid

Het museum is rolstoeltoegankelijk
Er is een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig. Wil je daarvan gebruikmaken? Mail naar nacht@rijksmuseum.nl