Sommige wetenschappers wijdden hun hele leven aan dat éne 'Eureka-moment'. Hoe komt nieuwe kennis tot stand? Ontdek het tijdens de Nacht van de Geschiedenis met onder andere Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, en Sheila Sitalsing.

Eureka!

Een ontdekking, uitvinding of compleet nieuw perspectief: sommige wetenschappers wijdden hun hele leven aan dat éne 'Eureka-moment'. Hun inzichten hebben onze blik op de wereld gevormd, en nog altijd wordt onze manier van kijken beïnvloed door nieuwe kennis. Zo’n geniale ingeving staat meestal niet op zichzelf, maar gaat gepaard met twijfel, dwaalsporen en toeval. Tegelijk roepen nieuwe inzichten vrijwel meteen nieuwe vragen op: zo leren we steeds meer over de ruimte, maar wat zegt het over onze plek op aarde? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis kun je door het hele museum iets zien, horen of beleven.

Te ontdekken

Tijdens deze editie van de Nacht van de Geschiedenis staat het thema ‘Eureka!’ centraal. Een avond vol ontdekkingen en nieuwe inzichten dus! Op elke plek komt een ander onderwerp aan het licht. Van wetenschap als ontdekkingsreis met Louise Fresco tot nieuwe perspectieven op het koloniale verleden, van kunstmatige intelligentie tot hardcore historisch onderzoek. Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sluit de avond af met een reflectie op het thema ‘Eureka!’ en de Nacht van de Geschiedenis.

Maand van de geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis is de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Dit jaar alweer voor de 19de keer, met het thema 'Eureka!' Jaarlijks doen honderden instellingen mee aan de Maand van de Geschiedenis, waardoor het is uitgegroeid tot het grootste historische event van Nederland.

PARTNERS

We organiseren de Nacht van de Geschiedenis samen met vier partners: Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Huygens Instituut en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

28 oktober 2023

TICKETS

  • Vroegboekkorting € 25 (uitverkocht)
  • Regulier: € 30
  • Vrienden, studenten, museumkaart: € 25

WANNEER

  • Zaterdag 28 oktober 2023
  • 19.30 tot 00 uur

Toegankelijkheid

Het museum is rolstoeltoegankelijk
Er is een tolk Nederlandse Gebarentaal. Wil je daar gebruik van maken? Mail naar nacht@rijksmuseum.nl.