De Photo Morgue, het legendarische fotoarchief van The New York Times, is zo bekend dat morgue (mortuarium) een synoniem is geworden voor ‘persfotoarchief’. Gearchiveerde persfoto’s zijn echter verre van dood. In dit symposium gaan we in op het belang en het gebruik van persfotoarchieven bij het onderzoek naar de geschiedenis van de fotojournalistiek.

NIEUW ONDERZOEKSTERREIN

Dit symposium spitst zich toe op het nieuwe onderzoeksterrein dat de afgelopen tien jaar is ontstaan dankzij de online publicatie van persfotoarchieven. Deze ontwikkeling heeft de originele negatieven, kleurendia’s en afdrukken, die aan de basis liggen van elke publicatie in de 20e eeuw, tot toegankelijke onderzoeksobjecten gemaakt. De materiële aspecten van persfoto’s vormen een rijke bron van kennis over de productie en verspreiding van visueel nieuws in de 20e eeuw.

BREED SCALA

De geschiedenis van de fotojournalistiek draaide lange tijd om beroemde fotografen, iconische foto’s of foto’s van iconische gebeurtenissen – kortom, de hoogtepunten. De digitalisering en conservering van omvangrijke collecties analoge persfotografie, kranten en tijdschriften maken langzaam zichtbaar wat in online marketingtermen de ‘long tail’ wordt genoemd. Dankzij de vooruitgang op het gebied van online samenwerking en machine learning, komt de grote massa aan alledaagse gebeurtenissen, gefotografeerd door talloze anonieme persfotografen voor een breed scala aan media, snel beschikbaar voor onderzoek.

FOCUS

Nu de focus verschuift van de hoogtepunten naar het geheel, kunnen we nieuwe en fundamentele vragen aan de orde stellen: hoe heeft de fotojournalistiek in de 20e eeuw de massa’s bereikt en beïnvloed? Hoe verhoudt zich dit tot de fotojournalistiek van vandaag?

PUBLICATIES

In januari 2022 verschijnt online een speciaal nummer van het academische tijdschrift TMG Journal for Media History over het onderwerp ‘Photojournalism and the Archive: from Analogue to Digital’. Verschillende auteurs presenteren hun bijdragen op het symposium.

Daarnaast publiceert Fotografische Geheugen, het tijdschrift van het Nederlands Fotogenootschap, in juli 2021 een speciaal nummer over persfotoarchieven in Nederland.

SAMEN MET

Dit symposium is tot stand gekomen in nauw overleg met het Nationaal Archief, Nederlands Fotogenootschap, Spaarnestad Photo en TMG Journal for Media History.

MET DANK AAN

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door het Vincent Mentzel Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Online
2 juli
10.15 - 17.15u

PRIJS

€ 20 € 10 (studenten)

Taal

Engels