De Indonesische Republiek stuurt in de jaren na de proclamatie haar diplomaten de wereld over om de onafhankelijkheid te propageren. Tanja Dezentjé is een van hen.
Tanja Dezentjé
Tanja Dezentjé is geboren in Nederland (Den Haag) in een familie met wortels in Indonesië. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid kiest ze de kant van de Republiek Indonesië. In 1946 neemt ze het Indonesische staatsburgerschap aan.
Vurig pleidooi
In het prille begin van de revolutie werkt ze bij Radio Yogyakarta. Later reist ze in dienst van de Republiek naar verschillende landen om de onafhankelijkheid van Indonesië te propageren. Haar vurige pleidooi voor een vrij Indonesië is te horen van Bangkok tot New Delhi en van Singapore tot Cairo.
Geportretteerd
In 1947 wordt Dezentjé geportretteerd door de Indonesische schilder Sudarso. Zij draagt militaire kleding zoals veel mannen in de kringen van bestuur en leger in de Republiek waarin zij zich beweegt. Dezentjé past in het beeld van een progressief en geëmancipeerd land dat Indonesië wil laten zien.
Portret van Tanja Dezentjé, 1947, Sudarso. Olieverf op doek, 100 x 68 cm. Jakarta, Christin Kam, inv.nr. SDRS 001
Handelsmissie
Dezentjé reist in 1947 als lid van de Indonesische handelsmissie naar India. Daar is ze aanwezig bij het sluiten van de eerste handelsovereenkomst voor de nieuwe Republiek: Indonesië leverde rijst, India katoen.
Vrouwen
Telkens wijst Dezentjé haar toehoorders op het belang van de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de nieuwe staat. Vrouwen zitten in het voorlopige parlement, bekleden ministersposten en maken deel uit van het corps diplomatique.