Sutarso Nasrudin

Uit de serie Revolusi

Duizenden jonge Indonesiërs verdedigen de onafhankelijkheid in de maanden en jaren volgend op de proclamatie. Sutarso Nasrudin (onbekend - 1948), militair in het Indonesische leger, is een van hen.

Sutarso Nasrudin

Sutarso Nasrudin neemt dienst in het nationale leger van Indonesië, de Tentara Nasional Indonesia (TNI). Hij maakt deel uit van de Siliwangi Divisie, een eliteregiment dat vecht voor de Indonesische onafhankelijkheid.

Sutarso Nasrudin, portret uit zijn vriendenboekje, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Vriendenalbum

Tijdens de vrijheidsstrijd draagt hij een vriendenalbum bij zich met foto’s van zijn strijdkameraden en familie. ‘Samen in onze strijd voor het vaderland’, staat onder een van de foto’s.

Drie vrouwen en twee jongens, portret uit het vriendenboekje van Sutarso Nasrudin, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Eigen foto

Op een van de eerste bladzijden van zijn zakformaat-vriendenboekje plakt Nasrudin een foto van zichzelf. Hij versiert de foto met een getekende portretlijst.

Sutarso Nasrudin, portret uit zijn vriendenboekje, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Teksten

In het album schrijft Nasrudin ook gedichten, die verwijzen naar oude Javaanse legenden, liefdespoëzie en soldatenliedjes. Die liedjes gaan over de glorie van het vaderland.

Groep soldaten, portret uit het vriendenboekje van Sutarso Nasrudin, 26 augustus 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Pembakaran

Het lijkt erop dat Nasrudin voor één ding bang was: dat zijn boekje in handen van de vijand zou vallen. Op een van de laatste bladzijden staat het opschrift ‘Pembakaran’ (verbranding). Waarschijnlijk was dit een instructie voor familie en vrienden om het boekje te vernietigen zodra het in handen van de vijand zou dreigen te vallen.

Drie mannen, portret uit het vriendenboekje van Sutarso Nasrudin, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Afgepakt

In 1948 wordt Nasrudin door Nederlandse militairen gearresteerd. Zijn vriendenalbum wordt afgepakt. Net als dit album zijn veel van de voorwerpen en documenten in deze tentoonstelling in Nederland terechtgekomen doordat ze tijdens de onafhankelijkheidsoorlog door Nederlandse militairen in beslag zijn genomen.

Omslag van het vriendenboekje van Sutarso Nasrudin, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden

Geëxecuteerd

Kort na de inbeslagname wordt Nasrudin door Nederlandse militairen geëxecuteerd.

Sutarso Nasrudin, portret uit zijn vriendenboekje, ca. 1948. Leiden, Universitaire Bibliotheken Leiden