Hans van Santen

Uit de serie Revolusi

In juli 1946 lanceert Nederland een militair offensief met de codenaam ‘Operatie Product’. Daarmee wordt verwezen naar het voornaamste oogmerk van deze operatie: de verovering van gebieden op Java en Sumatra die van economisch belang waren. Hans van Santen (1927-1987) neemt als militair deel aan deze militaire actie.

Hans van Santen

Van Santen is geboren in Den Haag in een familie met wortels in Indonesië. Hij meldt zich op 17-jarige leeftijd, in de meidagen van 1945, aan als oorlogsvrijwilliger. Eigenlijk is hij te jong, maar op zijn aanmeldingskaart smokkelt hij een jaar bij zijn leeftijd, zodat hij meerderjarig lijkt.

Hans van Santen, 1945. Onbekende fotograaf. Privécollectie

Zuiveringsacties

In januari 1946 scheept hij in voor de reis naar Indonesië. Met zijn bataljon neemt Van Santen deel aan verschillende gevechtsacties, in het Nederlandse militaire jargon ‘zuiveringsacties’ genoemd. Deze zijn gericht tegen het Indonesische leger en plaatselijke milities.

Hans van Santen, omgeving Surabaya, 1946. Onbekende fotograaf. Privécollectie

Strijdkameraden

Tijdens de verschillende acties sneuvelen strijdkameraden van Hans van Santen. Zo wordt op 2 december 1946 soldaat Reint Wolf begraven in Medan (Sumatra). Wolf werd 20 jaar.

Begrafenis van soldaat Reint Wolf in Medan, 2 december 1946. Onbekende fotograaf. Privécollectie

Brief

Aan het begin van ‘Operatie Product’ trekt Van Santen met zijn bataljon het achterland in van Medan, op Sumatra. Een gebied rijk aan olie- en rubberplantages. Tijdens de operatie schrijft hij aan zijn ouders deze brief. De typemachine en het briefpapier heeft hij waarschijnlijk buitgemaakt op een ingenomen rubberonderneming.

Brief van Hans van Santen aan zijn ouders, 28 juni 1947. Privécollectie

Verontwaardiging

In de brief aan zijn ouders spreekt Van Santen zijn verontwaardiging uit over het geweld tegen Chinese burgers en over de verschroeide aarde-tactiek van de vijand. Verbaasd noteert Van Santen dat de bevolking al snel weer roept: ‘leve de Nederlanders’. Tot slot verzucht hij: ‘Ik snap er in ieder geval geen klap meer van.’

Brief van Hans van Santen aan zijn ouders, 28 juni 1947. Privécollectie

Onderhandelingstafel

De Nederlandse militaire actie heeft tot gevolg dat de onderhandelingstafel weer in beeld kwam. Nederland wordt hard op de vingers getikt door de Verenigde Naties. De koloniale oorlog die Nederland denkt te kunnen voeren wordt door de rest van de wereld in alle toonaarden veroordeeld.

Hans van Santen, 1945. Onbekende fotograaf. Privécollectie

Kleindochter Iris

Door haar werk voor het Rijksmuseum, kwam onverwacht het Indische familieverhaal van Iris van Santen in beeld. Het roept gevoelens op die ze niet goed kan plaatsen. Samen met schrijver Marjolijn van Heemstra gaat ze op zoek naar een antwoord op de vraag of en hoe lang pijn uit vorige generaties nog kan doorwerken.

Beluister de podcast

Hans van Santen, 1945. Onbekende fotograaf. Privécollectie