Na 2,5 jaar diepgaand onderzoek is op woensdag 19 januari 2022 de behandeling van De Nachtwacht officieel van start gegaan. Een structurele behandeling van het doek is noodzakelijk, omdat er met name in de linkerbovenhoek van het schilderij deformaties (golvingen) zijn ontstaan. De deformaties zijn veroorzaakt omdat de spanning van het doek op het houten spieraam niet gelijkmatig is verdeeld.
Plat op z'n buik
Om de behandeling te kunnen uitvoeren is De Nachtwacht met zijn beschilderde kant naar beneden plat op een op maat gemaakte tafel gelegd. Zo zal het schilderij de komende weken blijven liggen. Om de deformaties te kunnen behandelen is het doek van zijn houten spieraam afgespannen. Dit spieraam is niet origineel maar stamt uit 1975, het jaar waarin de laatste bedoeking plaats vond. Leuk weetje: De Nachtwacht was met een totaal van 564 spijkertjes op het spieraam gespannen. De komende weken zullen de restauratoren bezig zijn met het minimaliseren van de deformaties in het doek.
Nieuwe opspanmethode
Vervolgens zal De Nachtwacht op een nieuw aluminium spanraam worden opgespannen met behulp van springveren. Deze springveren zorgen ervoor dat de spanning in het doek gelijkmatig wordt verdeeld. Ze worden aan sensoren verbonden, waardoor de spanning kan worden gemonitord en – indien nodig – worden bijgesteld.
In het Rijksmuseum is deze methode van opspannen in 2012 al succesvol toegepast bij twee andere washars bedoekte grote schilderijen: Hollands Landschap met Openstaande Brug van Jurriaan Andriessen uit 1776 (BK-2011-42) en De Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman uit 1824 (SK-A-1115) . De Slag bij Waterloo is met een breedte van ruim acht meter een stuk groter dan De Nachtwacht en daarmee zelfs het grootste schilderij van het Rijksmuseum.
Het opnieuw opspannen van De Nachtwacht zal worden uitgevoerd in samenwerking met restaurator Antonio Iaccarino Idelson (Equilibrarte). Hij is gespecialiseerd in deze manier van schilderijen opspannen en was ook betrokken bij de eerdere toepassingen van deze methode in het Rijksmuseum.