10 dingen over de Voorhal, Eregalerij en Nachtwachtzaal

Uit de serie 10 dingen over...

Hier vind je het beste van het beste uit de collectie van het Rijksmuseum en word je onderwezen over de geschiedenis van Nederland. Je komt bijna ogen te kort. Om je te helpen kijken zijn hier 10 feitjes over de belangrijkste zalen van het Rijksmuseum.

{{ 1 | leadingZero }}

Nooduitgang voor Nachtwacht

De Nachtwacht kreeg in 1934 als enige schilderij in de wereld een eigen uitgang. In de vloer ervoor werd een grote brievenbus gemaakt waar het schilderij met lijst en al doorheen kon.

{{ 2 | leadingZero }}

Middenschip van een kerk

De plattegrond van de Eregalerij lijkt op die van een gotische kathedraal. Hij wordt dan ook vaak vergeleken met het middenschip van een kerk. De nissen aan de zijkant zijn hier niet voor heiligen, maar voor kunstenaars.

Zijkabinetten in de Eregalerij

De Nachtwachtzaal, het hart van het Rijksmuseum gebouwd voor Rembrandts beroemdste schilderij. De Nachtwachtzaal, het hart van het Rijksmuseum gebouwd voor Rembrandts beroemdste schilderij.

{{ 3 | leadingZero }}

Nachtwacht op het hoofdaltaar

In een kerk staat aan het eind van het middenschip het hoofdaltaar. Dit is de belangrijkste plek. In het Rijksmuseum vind je Rembrandts Nachtwacht op die plek.

{{ 4 | leadingZero }}

Geschiedenis van het Nederlandse volk

Dit moest de Voorhal laten zien aan de hand van schilderingen en de gebrandschilderde ramen. De vloer verbeeldt het aardse leven met de cyclus van de mens en natuur, de zon en maan en de dierenriem.

Cuypers Voorhal Cuypers Voorhal

{{ 5 | leadingZero }}

Ramen voor schilder-, bouw- en beeldhouwkunst

De gebrandschilderde ramen van de Voorhal laten de, volgens Cuypers, drie belangrijkste kunsten zien. Bouwkunst, het middelste raam, was voor hem het belangrijkste omdat daar alle drie de kunsten in samenkomen.

Interieur Voorhal, juli 2012 Interieur Voorhal, juli 2012

{{ 6 | leadingZero }}

Vaderlandse deugden

De schilderingen in de Voorhal lijken fresco’s, maar zijn op doek geschilderd. Ze verbeelden deugden, bijvoorbeeld naastenliefde, en scènes uit de Nederlandse geschiedenis waar deze deugd in de praktijk wordt gebracht.

Interieur Voorhal, juli 2012

{{ 7 | leadingZero }}

De vier dagdelen

In de Nachtwachtzaal staan op vier hoge zuilen vrouwen die het dak lijken te dragen. Ze zijn de personificatie van de ochtend, middag, avond en natuurlijk de nacht.

{{ 8 | leadingZero }}

Gordijnen in de Eregalerij

Aanvankelijk waren de zijkabinetten afgeschermd met dikke gordijnen. Zo werd de bezoeker naar het eind van de galerij geleid, naar de Nachtwacht.

{{ 9 | leadingZero }}

Witgeverfd

Al in de vroege jaren 20 werden de doeken uit de Voorhal weggehaald en versieringen weggebikt of overgeschilderd. Vervolgens werden steeds meer decoraties en wanden wit geschilderd en zelfs gewelfde plafonds verlaagd.

{{ 10 | leadingZero }}

11 provincies

Boven de zijkabinetten van de Eregalerij zijn de wapens van de toenmalige elf provincies en hun hoofdstad afgebeeld. Aan het eind, voor de Nachtwachtzaal, zie je het wapen van Haarlem en Amsterdam.