10 x Queering the Rijksmuseum

Uit de serie 10 dingen over...

Diversiteit in seksuele geaardheid en genderidentiteit is van alle tijden en alle culturen. Toch is de geschiedenis van de lhbtqi+-gemeenschap vaak onderbelicht. Daarom: 10 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum!

Apollo en Hyacinthus Apollo en Hyacinthus

{{ 1 | leadingZero }}

Liefde

Het begrip ‘homoseksualiteit’ bestond nog niet in de Klassieke Oudheid. Liefdesverlangen kon simpelweg alle kanten opschieten. Hier omarmt de Griekse god Apollo zijn geliefde Hyacinthus, een knappe Spartaanse prins.

Apollo en Hyacinthus

Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto

{{ 2 | leadingZero }}

Lust

De Romeinse oppergod Jupiter vermomde zich als de godin Diana, om de beeldschone nimf Callisto te verleiden. De lesbische omhelzing van Diana en Callisto is veelvuldig door kunstenaars verbeeld.

Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto Jacob de Wit (1695-1754), olieverf op doek, 1727

Iphis in een jongeman veranderd Iphis in een jongeman veranderd

{{ 3 | leadingZero }}

Transformatie

In zijn Metamorfosen beschrijft de Romeinse dichter Ovidius het verhaal van Iphis, geboren als meisje, maar opgevoed als jongen. Om een huwelijk tussen Iphis en het meisje Ianthe mogelijk te maken, veranderd de godin Isis Iphis in een jongen.

Iphis in een jongeman veranderd

Hermaphroditus als kariatide Hermaphroditus als kariatide

{{ 4 | leadingZero }}

Intersekse icoon

Ook oude beschavingen wisten dat intersekse condities bestonden. Goed bewijs daarvoor is de mythische figuur Hermaphroditus, het kind van de Griekse goden Hermes en Aphrodite dat zowel man als vrouw was.

Hermaphroditus als kariatide Giulio Romano (1499-1546), pen en penseel in bruin en wit op bruin papier, ca. 1520

Brugse monniken op de brandstapel, 1578 Brugse monniken op de brandstapel, 1578

{{ 5 | leadingZero }}

Gruwelijke vervolging

Nergens in West-Europa werd in de late middeleeuwen homoseksualiteit zo vaak bestraft als in de Zuidelijke Nederlanden. Mannen die zich hadden ‘bezondigd’ aan sodomie werden publiekelijk gemarteld en vermoord op brandstapels.

Brugse monniken op de brandstapel, 1578

Twee vrijende jongens Twee vrijende jongens

{{ 6 | leadingZero }}

Tolerantie

Zowel de spirituele als de seksuele liefde tussen mannen werd bezongen in de Perzische poëzie. Ook in miniaturen vinden we voorbeelden. In dit 17e-eeuwse exemplaar geven twee jonge mannen elkaar een speelse, sensuele omhelzing.

Twee vrijende jongens

Borstbeeld van Koning Willem II als prins van Oranje, C. Bozet, 1826 Borstbeeld van Koning Willem II als prins van Oranje, C. Bozet, 1826

{{ 7 | leadingZero }}

King Bi

Koning Willem II hield er, naast zijn huwelijk met Anna Paulowna, ook homoseksuele relaties op na. Mede onder druk van chantage stemde hij in met de grondwetsherziening van 1848, die hemzelf minder en het volk meer macht gaf.

Lesbisch ouderpaar bedankt de dominee na de doop van hun tweeling Lesbisch ouderpaar bedankt de dominee na de doop van hun tweeling

{{ 8 | leadingZero }}

Geloof

In 1982 werd in de Gereformeerde Kerk in Rotterdam-Delfshaven de tweeling van een lesbisch paar gedoopt: een primeur voor de Gereformeerde Kerken in Nederland. De vrouwen moesten twee jaar wachten voordat hun doopverzoek gehonoreerd werd.

Lesbisch ouderpaar bedankt de dominee na de doop van hun tweeling

Portret van Rob Portret van Rob

{{ 9 | leadingZero }}

Fetisj

Eind jaren ‘80 portretteerde Nick Sinclair mensen uit de Nederlandse kunstwereld. Onder hen was Rob Meijer, oprichter van de fetisjwinkel RoB Amsterdam en de bijbehorende galerie, waar onder meer het iconische, homo-erotische werk van Tom of Finland werd verkocht.

Portret van Rob

{{ 10 | leadingZero }}

Halssieraad

Een gezicht? Of een penis met Prins Albert-piercing? Deze dubbelzinnige ketting, die aansluit op clichés uit de homowereld, geeft vrij spel aan onze fantasie. Eigenaresse Marjan Unger genoot erg van de verwarde blikken die het sieraad oproept.